En man med glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidöpartierna vill avskaffa straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Utredning föreslår avskaffad straffrabatt för personer mellan 18 och 20 år

Uppdaterad
Publicerad

En utredning på uppdrag av regeringen föreslår att straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år ska slopas helt.

Även straffreduktionen för yngre personer ska minska enligt förslaget.

– Det är en anpassning till en ny verklighet, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M).

Under måndagen tog justitieminister Gunnar Strömmer (M) emot delbetänkandet om skärpta regler för ungdomsövervakning och straffreduktion för unga.

Den särskilda utredaren från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Gunnel Lindberg, föreslår att personer i åldern 18-20 år som bryter mot lagen, ska få samma påföljd som övriga vuxna.

– När den här lagen skrevs var myndighetsåldern 21 år, vissa av de här reglerna är fortfarande anpassade till 21 år. Men brottsligheten har förändrats och förutsättningarna är annorlunda i dag, säger Gunnel Lindberg.

Tidigare slopades ungdomsrabatten för 18 till 20-åringar vid allvarligare brott som har ett minimistraff på ett år.

Minskad straffrabatt för yngre

Vidare föreslår utredningen att straffrabatten ska minska för personer som bryter mot lagen i åldersgruppen 15 till 17 år.

Enligt förslaget skulle den nya reduktionen innebära en ungefärlig straffnedsättning på 20 procent för 17-åringar, 40 procent för 16-åringar och 60 procent för 15-åringar.

Utredningen förslår även att fler unga ska kunna dömas till ungdomsövervakning, en påföljd som bland annat kan innefatta att man måste bära fotboja och har utegångsförbud på helgerna.

Utvidgad ungdomsövervakning

Unga föreslås även kunna dömas till utvidgad ungdomsövervakning, som möjliggör övervakning under en längre tidsperiod. I dag kan ungdomsövervakningen pågå i högst ett år.

– Vi måste våga tänka nytt när det gäller unga personer som begår brott, inte minst när det gäller tydliga reduktioner, säger Gunnar Strömmer.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Delbetänkandet ingår i en större utredning om skärpta regler för unga lagöverträdare som ska vara klar i januari nästa år. I den ingår även förslag om att sänka straffmyndighetsåldern, som redovisas efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.