”Om du får ett sådant här meddelande – klicka INTE! Det gjorde jag och blev hackad”, skriver Tilde de Paula på Twitter. Foto: TT/Faksimil

Tilde de Paula hackad – nu varnar hon: ”Får du ett sånt här meddelande – klicka INTE!”

Uppdaterad
Publicerad

TV4-profilen Tilde de Paula Eby klickade under lördagskvällen på ett vanligt förekommande bluffmeddelande på Instagram – och nu har hennes konto kapats. Under hela söndagen har en främmande man postat bilder på hennes sida, och nu vill programledaren varna andra.

– Det är en dyrköpt läxa, säger de Paula Eby till SVT Nyheter.

En främmande man har under hela söndagen lagt upp otaliga bilder, rakt ut till de Paula Ebys över 200 000 följare på Instagram.

”Har blivit hackad på Instagram. Märkliga livesändningar och bilder som läggs upp där just nu är inte mina!”, skriver Tilde de Paula Eby, programledare på TV4, på Twitter.

Foto: Faksimil

”Om du får ett sådant här meddelande – klicka INTE! Det gjorde jag och blev hackad”, skriver hon också.

Det hon klickat på är ett ökänt ”phishing”-meddelande. Klickar man på länken uppmanas man att fylla i användarnamn och lösenord – och vips har man förlorat kontrollen över sitt konto.

– Det som oroar mig mest är att mitt konto nu har börjat skicka ut samma meddelade till mina följare om att deras konto har blivit anmält. Och jag vill bara att folk ska förstå att det inte är jag, säger Tilde de Paula Eby.

– All min vakna tid de senaste 24 timmarna har handlat om att försöka lösa det här, så jag har haft roligare helger. Det är en dyrköpt läxa.

Under mars varnade Instagram för det vanligt förekommande bluffmeddelandet, som också SVT Nyheter fått vid flera tillfällen.

– Vet du hur många gånger jag har suttit i tv och sagt ”klicka inte på länkar”? Tusentals gånger. Men det här var inte en länk, det var en knapp som det stod ”confim” på. Så på så vis är det oerhört snyggt, säger Tilde de Paula Eby.

Det kan finnas vissa variationer i texten, men så här kan meddelandet se ut:

Foto: Faksimil

Ett sätt att se att det rör sig om en bluff är att olika märkliga bokstäver slunkit in i ”Instagram”, till exempel ”cf”, i bilden ovan.

Instagram skriver att de aldrig någonsin skickar direktmeddelanden om upphovsrättsärenden, och uppmanar även användare att sätta på tvåfaktorsautentisering för att säkra sina konton.

Enligt Tilde de Paula Eby har även programmet Efter fems Instagram-konto hackats i veckan.

Phishing?

Vid nätfiske, eller phishing, är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk eller snarlik med den ursprungliga.

Du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Du känner dig trygg och är därför inte observant på samma sätt som vid till exempel okända länkar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.