Foto: SVT

Förslag: Tillsätt nätombudsman mot hatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om näthatet skriver två debattörer att lagen bör uppdateras.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och  Lars Arrhenius generalsekreterare för Friends, skriver på DN debatt att det har uppstått en god debatt kring näthatet efter Uppdrag gransknings reportage. Men problemen kvarstår och varje dag hotas och trakasseras människor.

Internet i sig är ingen orsak till hatet. Men det tycks finnas en större acceptans för kränkningar på nätet, och att där är det okej med trakasserier som aldrig skulle godtas på skolgården eller idrottsträningen.

UG – Näthat

Vuxenvärlden har ett stort ansvar för att visa unga hur man beter sig mot andra. Men Uppdrag gransknings reportage visar att hatet trissas upp även bland vuxna och därför krävs skarpare åtgärder för att förändra utveckligen, skriver artikelförfattarna.

Förbjudet delta i digitala mobbar

Många nätkränkningar riskerar i dag att hamna mellan ärekränkning och olaga hot, och de luckorna i brottskatalogen behöver täppas till. De tycker även att det bör bli olagligt att delta i digitala mobbar, ungefär som våldsamma gatuupplopp.

Mårten Schultz och Lars Arrhenius föreslår att det utses en nätombudsman som står upp för människors rätt att inte utsättas för förtal, hot eller kränkningar. En nätombudsman  skulle ges befogenhet att att driva skadeståndsprocesser åt människor.

Mer pengar till polisen

Slutligen tycker de att polis och åklagare ska få mer reurser för att utreda hatbrott på nätet.

”En jämförelse kan göras med de resurser som avsatts för att jaga fildelare. Det är inte rimligt att rättsväsendet har mer kraftfulla verktyg att bekämpa upphovsrättsbrott än brott som riktar sig mot människors integritet och trygghet” skriver de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet