Tillväxtverket kräver tillbaka en halv miljard i coronastöd av företagen

Uppdaterad
Publicerad

Företag som gjort aktieutdelningar och samtidigt fått statligt permitteringsstöd riskerar nu att tvingas betala tillbaka närmare en halv miljard kronor. Hittills är det drygt 2 000 företag som kommer att få återkrav från Tillväxtverket.

I våras visade SVT:s granskning att flera av landets största företag delade ut miljarder till aktieägarna samtidigt som de fått statligt stöd för permitteringar. Bland de 30 mest omsatta börsbolagen gällde det SKF och Assa Abloy.

Avslöjandet fick stor uppmärksamhet. Tillväxtverkets generaldirektör kallades till finansutskottet, och redan samma vecka hade myndigheten tvärvänt, och regeringen föreslagit en lagändring där man inskärpte att coronastöd inte ska betalas till företag som gör aktieutdelningar.

Ställde in utdelningar

Några företag – som SKF – reagerade genom att återkalla sin ansökan om stöd. Andra har senare frivilligt betalat tillbaka stödet för att kunna göra sina aktieutdelningar.

Det fanns också bolag som ställde in planerade aktieutdelningar för att kunna ta del av stödet.

I Volvos fall stoppades aktieutdelning på 11 miljarder.

Nu har Tillväxtverket gått igenom många av de tusentals företag som beviljats stöd, och där man enligt regelverket i efterhand ska bedöma om företaget verkligen hade rätt till pengarna.

Över 2000 företag

Och SVT kan i dag berätta att 2 112 företag bedömts har gjort sådana aktieutdelningar att det knappast är förenligt med regelverket att samtidigt få permitteringsstöd. Tillväxtverket menar att det formellt kommer ske en dialog med dessa företag. Möjligen finns extremfall där man får behålla pengar. Annars rör det sig om återkrav på 499 miljoner kronor.

Bland företagen som drabbas finns både stora och små. Hälften av företagen ska betala tillbaka stödbelopp på högst 100 000 kronor. Men 54 företag har fått stöd på över en miljon som de kommer få återkrav på.

Flera företag som ställde in sina aktieutdelningar i våras överväger nu att dela ut pengar senare i höst i stället. Tillväxtverket har inte fastslagit exakt hur lång tid som måste gå från det att företagen fått stöd tills det är tillåtet att dela ut pengar, men flera politiker i finansutskottet ansåg i våras att förbudet ska gälla hela året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.