Foto: TT

Tiotusentals polisanställda krigsplaceras

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischef Dan Eliasson har beordrat att 28.500 anställda inom Polismyndigheten ska krigsplaceras, med omedelbar verkan, rapporterar Aftonbladet.

– Det säkerställer att vi kan utföra våra uppgifter vid ett eventuellt läge av höjd beredskap och krig, säger Julia Simryd vid Polisens nationella operativa avdelning till tidningen.

28.500 personer som arbetar inom Polismyndigheten kommer omgående att krigsplaceras. Detta på order av rikspolischef Dan Eliasson, rapporterar Aftonbladet.

”Säkerställer att vi kan utföra våra uppgifter”

Beskedet till de anställda kom enligt tidningen i slutet av januari, och innebär att all personal underrättas om ”var och när du ska inställa dig till tjänstgöring, i händelse av krig eller beredskap”.

– Vi är angelägna om att krigsplacera vår personal då det säkerställer att vi kan utföra våra uppgifter vid ett eventuellt läge av höjd beredskap och krig, säger Julia Simryd, krisberedskapshandläggare på polisens nationella operativa avdelning, till Aftonbladet.

Majoriteten kvar på samma plats

Enligt Simryd är tanken att de flesta ska krigsplaceras vid den tjänst de också har till vardags.

En del poliser har dock redan en krigsplacering på annat håll, exempelvis inom Försvarsmakten, och i dessa fall ska en individuell prövning göras för att avgöra var personen ska ha sin unika krigsplacering.

”Behovet har ökat”

I slutet av 2015 fick ett antal svenska myndigheter i uppdrag att åter se över sin beredskap, till följd av det förändrade säkerhetsläget i Europa, med särskild hänvisning till Rysslands agerande i Ukraina.

– Behovet att visa att man har en beredskap har ökat och det beror framför allt på det man uppfattar som ett hot från Ryssland. Man uppfattar att Sverige är en bricka i ett större geopolitiskt spel och pratar därför om att höja tröskeln för olika scenarier, säger Malena Britz, forskare på Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.