Ett barn står intill ett annat barn, som visar upp en hand med en speciell handske på. Barnet i denimjacka håller handtaget på en skräpplockare medan det andra barnet i en beige jacka tittar på. I bakgrunden syns en byggnad och grönska längs stigen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på skräpjakt vid Odenplan. Foto: Per Leandersson/SVT

Tiotusentals samlas för att plocka skräp runtom i Sverige

Publicerad

I helgen har människor runt om i världen gett sig ut för att städa rent på gator och torg – i samband med initiativet ”World clean up day”.

På flera håll i Sverige samlades tiotusentals engagerade skräpplockare.

– Man ska ta hand om sitt eget skräp, säger Elisabet Hedrenius som plockade skräp vid Odenplan.

Kampanjen arrangeras av den ideella organisationen Håll Sverige rent som uppger att 131 082 deltagit under lördagen. Skräpplockningen har skett på flera håll i landet. Från Ammarnäs i Norrbotten till Malmö i Skåne.

– Nedskräpning uppfattas som ett jättestort problem. Det här är ett sätt att uppmärksamma problemet och engagera folk, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Gör det verkligen någon skillnad?

– Framförallt visar vi andra hur enkelt det är. Det är del i vårt arbete att ändra på normer och beteenden.

Kampanjen sker i samband med World clean up day, som är ett globalt initiativ som startades 2018. Förra året ska 198 länder ha deltagit.

Följ med några engagerade skräpplockare i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.