Klimatfrågan kan verka svår och komplicerad att sätta sig in i och påverka för den enskilde. Men mycket av det man själv kan göra för att ändra sin livsstil är ganska enkelt.
Det behöver inte heller innebära att livet blir tråkigare. Det kan till och med blir roligare – det vet alla som ropat in något fynd på en auktion eller som hittat en rolig pryl, möbel eller eller ett ovanligt klädesplagg i en second hand-butik. Att handla begagnat är ett sätt att vara klimatsmart och miljövänlig.
Andra sätt kan vara att ta vara på maten i stället för att kasta den eller att källsortera förpackningar.
I den här artikeln har vi samlat ett urval länkar som handlar om återvinning och second hand.
Ett exempel på hur prylar kan återvinnas är Kretsloppsparken i Göteborg.
Ett annat är Refurn i Stockholm.
Vill du hellre bara skänka bort dina saker utan mellanhänder finns t.ex. sajter som Bortskänkes.se eller Bort.nu eller Skänkes.se på Facebook.
Vill man ge bort saker till välgörenhet finns många organisationer att välja på, bland dem Myrorna, Emmaus, Stadsmissionen eller Erikshjälpen.
Byt kläder med någon annan
Ett annat sätt att använda sina begagnade kläder är att byta dem mot någon annans. På sajten Klädbytardag.nu finns en sammanställning över klädbytardagar i hela landet.
Kläder och textilier kan återanvändas som de är eller sys om – däremot är det i dagsläget svårt att återvinna själva materialet för att användas på annat sätt. Vilket vi på SVT:s webb skrev om tidigare i år (även artiklar kan återanvändas!):
Så kan dina kläder komma till nytta
Många vill att kläder återvinns
Vad händer med våra gamla kläder?
Så gör du med förpackningar
Återvinning och källsortering av förpackningar är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön och klimatet. Att välja en klimatsmart förpackning är inte alltid så lätt, men om de återvinns innebär det en mindre belastning på miljön och klimatet.
Livsmedelsverket gav i oktober ut rapporten Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar och ämnet togs också upp i Rapport och på Rapports webb:
Skruvkork en riktig miljöbov och För dålig kontroll av tillverkare.
Naturskyddsföreningen har flera guider till ett klimatvänligare liv, bl.a den här om källsortering och den här om el och värme.
Naturskyddsföreningens gröna guide finns också som app till mobilen.
Även Världsnaturfonden, WWF, har en egen sajt för den som vill leva lite grönare: Minplanet.se. Här kan man också testa sitt eget ”klimatfotavtryck”.
Återvinn rätt
Lågenergilampor, som håller på att ersätta vanliga glödlampor, är också en miljöbov när de inte återvinns på rätt sätt. Se Se Rapports artikel om hur du tar hand om dem när de tjänat ut.
På den här sidan hos Repa (Register för producentansvar) kan se hur duktiga vi är på att återvinna.
Repa har också en diger länksamling för den som verkligen vill sätta sig in i det här med återvinning och där i sin tur hittar man bland annat Sopor.nu med information om hur man sorterar sitt avfall och varför man ska göra det. Har också mobilapp som man hittar genom att söka på ”källsortera”.
Kasta inte maten
Att vi kastar bort mycket av den mat vi köper helt i onödan är ett trist faktum som då och då uppmärksammas i olika sammanhang. Bland annat i Gomorron Sverige Vi slänger mat som aldrig förr.
Konsumentföreningen Stockholm har skapat en egen sajt om maten vi slänger.
Naturskyddsföreningen driver Mat- och Jordbruksnätverket, som tar upp frågor kring ekologisk, miljövänlig och klimatsmart matproduktion.
Mat efter säsong
På den här sajten, Säsongsmat.nu, hittar du utförlig information plus recept på vilken mat som är i säsong just nu. Den är tänkt att fungera som en guide till att hitta mat som bland annat är klimatsmart.
Och den som inte vill slösa med maten på krogen kan förstås alltid be om en doggybag.
Mycket mat kastas redan innan den ens når konsumenterna. Butiker kastar mat vars utgångsdatum passerats eller som de av annan anledning bedömer inte kan säljas. Men det finns de som letar i containrar utanför butikerna och tar vara på sådant de anser vara fullt ätbart. Det finns flera ord för det – sopdykning, friganism, dumpstring eller dumpsterdiving.
Maria Holmin
maria.holmin@svt.se