Frågan från Carola gällde apoteken. Hon undrade ”varför inte apoteken har sina originalmediciner hemma som de hade förut. Vad man än behövde för mediciner så fanns det. Jag äter gamla beprövade mediciner, allt från cellgifter till enklare mediciner, finns aldrig hemma”.
– Jag tror egentligen du ställer två olika frågor. Om det finns billigare alternativ så ersätter det ett känt märke med någonting som innehåller precis samma sak och har samma effekt. Det gör vi ju för att vi ska hålla nere priserna helt enkelt, svarade Hägglund.
”Du svarar inte på frågan”
Den stora frågan gäller ju att Carola inte får tag i den medicin hon behöver, inflikade programledaren Lotta Bouvin.
– Ja, då kan man säga så här att vi har fått 400 nya apotek ungefär i Sverige. De apotek som finns har betydligt längre öppettider. I snitt håller man öppet ungefär tio timmar extra per vecka i förhållande till monopolperioden.
Men det hjälper ju tydligen inte Carola?
– Då mäts det här, då har flera mätningar visat att möjligheten att få läkemedel ligger på samma nivå som tidigare.
Carola Torgrimsson: Du svarar inte på frågan!
– Vilken är mer exakt din fråga?
Varför finns inte de gamla välbeprövade medicinerna hemma? Jag har varit på jourapoteket och diskuterat det här med kopior och även apotekarna där erkänner att det är många av kopiorna som slår fel, så kom inte och säg att kopiorna är lika bra. Och det spelar ingen roll hur många apotek du öppnar när de inte har mediciner hemma.
– Det är fortfarande så att du ställer två frågor samtidigt. Den ena handlar om kopior av kända läkemedel. Vi är angelägna om att vi ska kunna köpa så mycket läkemedel som möjligt och då köper vi det som är billigt. Då ska man kunna ersätta gamla kända.
– När det gäller apoteken visar mätningar att vi har ungefär samma nivå som vi hade under monopoltiden. Här finns det flera saker som visar att du och jag kan gå in i en app på telefonen och se var vårt läkemedel finns.
Carola Torgrimsson: Skitsnack, skulle jag vilja säga,
Lotta Bouvin: Carola Torgrimsson är inte nöjd med sitt svar, Göran Hägglund.
– Nej, jag märker det.
Frågor via #dinröst
Det var fler tittare som ringde in, bland annat en som frågade om Göran Hägglunds lön.
– En minister i Sverige tjänar ungefär 120 000 kronor i månaden, så det är ett välbetalt uppdrag, jag har dessutom 12000 kronor från mitt parti för att jag är partiledare, svarade Hägglund.
En annan fråga kom in via #dinröst och rörde insemination för ensamstående kvinnor, något som Kristdemokraterna är emot. Robert Aspenskog skickade in en fråga till #dinröst:
Ensamstående kvinnor ska inte få inseminera för att ”barn mår bäst av att ha två föräldrar”. Varför ska staten få bestämma vad som är en trygg familj?
– Staten bestämmer inte vad som är en trygg familj. Varje familj oavsett hur den ser ut har rätt till hjälp och stöd, inte minst barnen ska ju tas om hand i varje sammanhang.
Men du vill inte att staten ska hjälpa till och skapa familjer där det bara finns en vårdnadshavare?
– Det flera partier föreslår är då att man ska ha en lagstiftning som dels säger att den svenska sjukvården ska ägna sig åt den här verksamheten. Vi vill att utgångspunkten ska vara att barnet får möjlighet att växa upp med båda sina föräldrar.