• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två personer gåendes på gata i mörker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den kriminella världen betalas skulder av mellan gängen genom försäljning av kvinnor visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Foto: SVT

Tjejer används som betalningsmedel av gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Flickor och kvinnor som befinner sig i gängkriminella miljöer löper stor risk att utsättas för sexuell exploatering av gängmedlemmar. Enligt Jämställdhetsmyndigheten finns flera exempel på övergrepp och sexhandel inom gängen.

– De säljer tjejerna till varandra för sexuella handlingar och bjuder ut dem till personer i rivaliserande gäng eller för att betala av skulder, säger Sofie Kindahl, utredare vid myndigheten.

Sedan 2021 har Jämställdhetsmyndigheten haft i uppdrag att stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel.

I slutrapporten som presenteras i dag lyfter myndigheten hur gängkriminella medlemmar utnyttjar flickor och kvinnor sexuellt.

Det handlar både om kvinnor som redan befinner sig i prostitution och om unga tjejer utan tidigare erfarenheter. De luras in i sexhandeln av gängmedlemmar som utger sig för att ha en kärleksrelation med kvinnorna som de sedan exploaterar, enligt rapporten.

Sårbara tjejer vågar inte söka hjälp

– Exploateringen kan se ut på många olika sätt. Det kan ske både digitalt och genom fysiska sexuella övergrepp. De utnyttjas för att dra in pengar genom prostitution men också som betalning för skulder eller i droghandel, säger Sofie Kindahl.

Gängmedlemmarna har ofta ett stort våldskapital och unga tjejer som är uppväxta i en hederskontext där sexualitet är ett stort tabu är särskilt sårbara eftersom de har svårt att våga söka stöd och berätta om sin utsatthet.

”Går under radarn”

Jämställdhetsmyndigheten har inga exakta siffror för hur omfattande fenomenet är men säger att de får indikationer från yrkesverksamma om att den här typen av sexuell exploatering förekommer på flera platser i landet.

– Det är otroligt oroande. Det här är en grupp som ofta går under radarn för vi är väldigt dåliga på att ställa rutinfrågor kring sexuell exploatering i mötet med barn och unga, säger Sofie Kindahl.

I Jämställdhetsmyndighetens kommunenkät förra året uppger en femtedel av kommunerna att de aldrig kommer i kontakt med unga som har erfarenheter av att exploateras sexuellt.

– Inte för att de inte finns utan för att man saknar kunskap och metoder för att upptäcka dem, menar Sofie Kindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.