Leo Helgegren under besöket i flyktinglägret Shuafat i Jerusalem.

Villkoret för att få spela krigsspel – åk till en krigszon

Uppdaterad
Publicerad

När sönerna ville spela våldsamma datorspel kom pappa Carl-Magnus Helgegren med ett annat förslag: Åk med till ett krigshärjat område och se hur krig påverkar människor. – När vi visste hur det såg ut i verkligheten var vi inte så sugna på att spela spel där man knivhugger och skjuter människor, säger sönerna i Gomorron Sverige.

Journalisten Carl-Magnus Helgegren skriver på SVT Opinion att föräldrar måste börja ta ett större ansvar för sina barns datorspelsrutiner. Han anser att föräldrar alltför ofta kapitulerar för tjatet och tillåter sitt barn att spela våldsamma spel trots att de inte har åldern inne.

När Carl-Magnus båda söner Frank och Leo, tio respektive elva år, ville spela det senaste krigsspelet fick de i stället ett annat förslag av pappa.

– Om de ska få spela spelen så måste de förstå vad krig är och vilka spridningseffekter det har. Så jag gjorde en deal med dem helt enkelt. Vi åker någonstans där det har varit krig och så de får en djupare förståelse för vad krig är. Sedan får de antingen välja att spela vilka spel de vill eller så kanske de väljer att inte spela, säger Carl-Magnus i Gomorron Sverige.

Valde Israel

Resmålet blev Mellanöstern, närmare bestämt Israel och Palestina, dit de åkte någon månad innan den pågående konflikten bröt ut.

– Jag kom på idén när det var påsklov att vi kunde fira påsk där nere. Varje gång jag har varit där kände jag att jag måste åka tillbaka och se mer. Jag kände också att det är något som jag vill dela med mina barn, säger Carl-Magnus Helgegren som skrivit ett reportage om familjens resa i magasinet Filter.

Barnen Frank och Leo trodde först inte sin pappa när han kom med förslaget.

– Vi tänkte att det var en av hundra dumma idéer som han hittat på, men den här idén var sann, säger Frank.

Besökte flyktingläger

Väl på plats besökte Frank och Leo flyktinglägret Shuafat i Jerusalem, där de även spelade in en Youtube-film. Vid ett senare tillfälle, på ett av sjukhusen, träffade de en läkare som berörde dem med sina historier.

– Han berättade om barn som blir slagna i huvudet med automatkarbiner på väg till och från skolan bara för att de kastar sten. Eller barn i samma ålder som satt i rullstol bara för att de blivit skjutna i ryggraden med gummikulor, säger Leo.

Valde att avstå

Hemma i Sverige igen stod Frank och Leo inför ett val; köpa krigsspelet eller avstå. De valde det sista alternativet.

– Vi visst hur det såg ut i verkligheten och vi var inte så sugna på att spela spel där man knivhugger och skjuter människor.

Enligt Carl-Magnus har det aldrig varit tal om någon moralpanik från hans sida. Han berättar att han gjorde det för att få andra föräldrar att engagera sig i barnens datorspelsrutiner.

– Det jag har invändningar emot är när föräldrar utan att själv ha ett begrepp om vad krig är kan låta sitt barn spela de här spelen flera timmar om dagen, trots att de inte har åldern inne, säger han. Vi har ett ansvar. Vi lever i en oerhört privilegierad del av världen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.