Spridningen av afrikansk svinpest har redan fått stora konsekvenser. Ett område på 1 000 kvadratkilometer har spärrats av i Västmanland och Dalarna. Allmänheten får inte röra sig i skogsområdet, skyddsjakt ska bedrivas på vildsvinen, skogsnäringen drabbas och tamgrisar inom det smittodrabbade området måste tvångsslaktas.
Men Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fick larm i nästan två veckor om döda vildsvin innan man kunde konstatera svinpest.
Jägaren Per Granström rapporterade in ett dött vildsvin i Fagersta till SVA redan den 25 augusti och ett till bara två dagar senare. Men eftersom det inte handlade om mer än tre döda djur så skickades ingen veterinär ut för att ta proverna direkt utan SVA skickade ett provkit med posten.
– Det är normalt för oss med sådana här rapporter. Förra året fick vi in 74 rapporter på vildsvin och hittills 50 i år. Det är vildsvin som kan ha dött av vilken orsak som helst och även andra djur, säger Erika Chenais.
Kunde inte posta över helgen
Utöver tiden det tog för provkitet att komma fram så blev det ytterligare fördröjning när provet skulle postas tillbaka.
– Vi kan bara skicka måndagar, tisdagar och onsdagar. Det får inte ligga på en postterminal över helgen. Så vi kunde inte skicka tillbaka provet förrän måndagen den 4 september. Jag tycker att vi och SVA har agerat så snabbt vi har kunnat, säger Per Granström till DN.
Enligt Erika Chenais var handläggningstiden normal.
Kan inte spridningen ha ökat under den här tiden och försvårat arbetet att eliminera smittan?
– När vi tittar på de här kadavren kan vi se att smittan funnits här i en till två månader. Vi tror inte att det här har påverkat smittspridningen eller förändrat möjligheterna till bekämpning på något vis, säger Erika Chenais.
Restriktioner i den svinpestsmittade zonen
• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
• Svamp- och bärplockning.
• Skogspromenader utanför anlagd väg.
• Bad på icke allmän badplats.
• Alla typer av skogsbruksåtgärder.
• Att släppa hundar lösa.
• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.
• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.
Källa: Jordbruksverket