Foto: TT

Töm magen på mat – nu ska fler få nya fetmaoperationen

Uppdaterad
Publicerad

Njut av god mat men töm sedan magsäcken för att undvika extrakilona. Nu ska fler få göra den nya typen av fetmaoperation och få ett ”bantningslock” på magen. Men kritiker menar att bantningsmetoden liknar bulimi.

Tusentals svenskar opereras varje år för svår övervikt. På Kirurgkliniken i Blekinge testas en ny metod där en tömningsknapp sätts utanpå magen. Den överviktige kan äta ungefär som vanligt men sedan tömma ut en del av magsäcksinnehållet.

Hittills har ungefär 80 personer fått knappen på magen genom ett forskningsprojekt. I vår kommer ett nytt projekt starta i Blekinge där fler, även från andra landsting, ska kunna opereras.

Flera hundra på väntelistan

Efterfrågan är stor säger Henrik Forssell, docent och överläkare vid kirurgkliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Det finns ett väldigt stort intresse. Vi har flera hundra på väntelistan redan.

Henrik Forssell menar att metoden har två effekter. Dels tömmer du bort en del av maginnehållet och dels måste du också äta långsamt och tugga ordentligt, annars fungerar inte metoden och det kan bli stopp i röret.

– På det sättet kan man lära sig att äta långsamt, njuta av maten och bli mätt tidigare, säger Henrik Forssell.

Ingreppet ändrar inte anatomin, som till exempel gastric bypass gör, och går också att ångra. Men metoden har också kritiserats. Bland annat ifrågasätts om den verkligen leder till ett förändrat beteende.

– Det här är ju att äta kakan och ha den kvar, eller rättare sagt slippa ha den kvar. Ska man gå ner i vikt och hålla det så handlar det om att ändra vanor. Kan den här metoden i längden göra det är det ju bra men innan man jublar så måste det utredas ordentligt vetenskapligt. Sedan ska man komma ihåg att alla ingrepp innebär en infektionsrisk, säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset.

”Inte jättestor skillnad från att kräkas upp maten”

Några som ska avrådas från att göra det nya ingreppet är personer som har eller har haft ätstörningar. Ylva Trolle Lagerros varnar för att det finns likheter med bulimi.

– Det är inte jättestor skillnad mellan att kräkas upp maten och att tömma den i toaletten, säger Ylva Trolle Lagerros.

Men Henrik Forssell håller inte med om att metoden skulle likna bulimi.

– Det är inte alls samma sak. Vid bulimi hetsäter man och spyr upp, här måste man lära sig att äta långsamt.

Han understryker också att de som får ingreppet också får dietrådgivning och kognitiv beteendeterapi.

Men Magdalena Plecka Östlund, biträdande överläkare i allmänkirurgi på Södersjukhuset, är skeptisk.

– Man kan ju i princip äta vad som helst för att sedan tömma ut det, det känns märkligt.

Hon tror inte att metoden kommer att ge långsiktigt resultat för något större antal människor.

– Under tiden man är under uppsikt i forskningsprojektet är det säkert lättare att följa råden men det finns en överhängande risk att man sedan återgår till gamla levnadsvanor när man tar bort den. Att ha en sådan här på magen är inte vad folk vill tror jag.

Fler operationer i februari

Hon tycker att det är bättre att testa kost- och träningsrådgivning så att man lägger om sin livsstil.

– Tidigare forskning visar att det är extremt svårt att hålla vikten när man väl har gått ner. På lång sikt tror jag inte att det här kommer fungera bättre.

Den nya omgången med operationer beräknas börja i februari på kirurgkliniken i Blekinge och ett dussin är redan inplanerade. Exakt hur många som sedan får möjlighet till operationen är dock inte klart.

Det är en ekonomisk fråga eftersom nämnden för Blekingesjukhuset beslutat att metoden får användas av kliniken endast om den inte överskrider sjukhusets budget. Eftersom patienter från andra landsting än Blekinge nu kan bli aktuella så kan också andra landsting få stå för kostnaden.

Fakta: Aspiremetoden

  • Aspiremetoden är en nyligen utvecklad metod för behandling av fetma.
  • Den har använts i två forskningsprojekt vid Blekingesjukhuset sedan år 2012.
  • De som i första hand är aktuella för ingreppet är patienter med BMI över 35 och som har komplikationer av sin övervikt, till exempel ledbesvär, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.
  • Aspiremetoden innebär att en slang placeras i magsäcken med hjälp av gastroskopi, sedan kopplas en port mellan magsäck och bukvägg. Patienten använder sedan slangen för att tömma ut cirka 30 procent av innehållet i magsäcken ungefär 20 minuter efter varje huvudmåltid. 
  • Ingreppet går att ångra och patienten kan få slangen borttagen.
  • Aspiremetoden har framförts som ett alternativ till andra viktminskningsmetoder som till exempel Gastric bypass, där man skär bort den undre delen av magsäcken precis vid matstrupen och sedan syr ihop den övre delen med tunntarmen.

Källa: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, kirurgkliniken i Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.