Toppmilitär inte längre misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Uppdaterad
Publicerad

En svensk tidigare militär med hög rang som varit misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift är inte längre misstänkt. Det meddelar åklagaren på onsdagen.

– Att bli uthängd på det här sättet det gör att förtroendet för rättsapparaten får sig en törn, säger mannen till SVT.

Mannen och hans partner greps 17 oktober i fjol. Fram till mitten av december var de båda också häktade.

Nu meddelar åklagaren att mannen är avförd från utredningen. Enligt åklagaren är endast kvinnan nu misstänkt i målet.

– Förundersökningen mot mannen har idag lagts ned. Förundersökningen mot den kvinna som frihetsberövades samtidigt misstänkt för samma brott pågår alltjämt, säger senior åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

Ärendet hanteras av Säkerhetspolisen.

Militären: ”Varit smärtsamt”

Militären har hela tiden hävdat sin oskuld. Han beskriver beskedet som väntat. Han säger också att polisen knappt ägnat honom någon uppmärksamhet sedan han släpptes ur häktet i december i fjol.

Du är avförd från utredningen, men känner du dig dömd i andra människors ögon?

– Jag är ganska rakryggad och jag vet att jag är oskyldig. Det klart det alltid kommer att finnas människor som säger: ”Ingen rök utan eld”. Men nu har jag haft rättsstatens möjlighet att få hela mitt liv genomgått, allt från husrannsakan till förhör. Säkerhetspolisen har granskat mig och kollat mig, jag är sannolikt den person i Sverige som är renast. Så det känns bra.

Råder yppandeförbud

Han är glad över stödet från sin arbetsplats.

Men eftersom det fortfarande råder yppandeförbud kring fallet kan militären inte säga något mer om utredningen kring hans partner som fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.