Foto: TT/Livsmedelsverket

Toxikologen chattade: ”Svårt att hitta ris utan arsenik”

Uppdaterad
Publicerad

Arsenik i ris gör att Livsmedelsverket har ändrat sina kostråd. Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, chattade på tisdagen angående de ändrade råden. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Bo: Är alla riskakor lika farliga för barn?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Ja, det går i vår undersökning inte att säga att vissa sorter är bättre eller sämre än andra. Alla resultat finns på vår webbplats livsmedelsverket.se

Arsenik i ris och risprodukter

Elisabet i Söderköping: är även ekologiska/krav risprodukter lika fulla med arsenik som icke ekologiska? Själv kommer jag att utesluta alla typer av risprodukter från och med nu!��

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Ja, det gäller även för ekologiska ris och risprodukter.

Sara: Om man äter produkter gjorda på rismjöl, bör det räknas som att äta ris en gång (alltså en av barnens fyra gånger per vecka och dylikt)?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Beror lite på hur mycket du äter av rismjölet naturligtvis. I bröd blir det ju inte att ´jämföra med en portion, så troligen är det sällan en portion.

Susanne Hoffman: Är arsenik mera kroppsskadande i just puffat ris? bör man avråda från att äta råris? Även italiensk råris... eller vilka jordar/länder har 'arsenik-varning'

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Nej, det är samma form av arsenik, den oorganiska formen är den som finns i dessa produkter. Ingen skillnad alltså.

Malin: Om ris och risprodukter är så farligt som det sägs, hur ser cancerstatistiken ut för stora delar av Asiens befolkning som har ris som basföda?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Det är hela bilden av det man äter och vilken miljö man lever i som påverkar hälsan. Det vi vet är att mycket frukt, grönsaker, fisk, vegetabiliska oljor och fullkorn minskar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Samtidigt vet vi att människor som bor i länder där man både äter mycket ris och dricker vatten som innehåller mycket arsenik har högre risk för cancer i hud, urinblåsan och lungor.

kalle: Hur många riskkakorvper dag kan en vuxen äta?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Barn över sex år och vuxna bör bara äta riskakor ibland. Hur många kan vi inte säga generellt då det beror på vad du äter i övrigt.

Birgitta Olsson: Påverkas foster av detta ?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Arsenik går över till fostret, men fostret skyddas av mammans kroppsvikt eftersom arseniken den gravida kvinnan får i sig ”späds” ut . Foster är därför bättre skyddade än t.ex. små barn som själva äter ris.

Kemist, fil.dr.: I TV4 framkom att detta upptäckts genom en ny analysmetod – stämmer det? Om ja – vilken slags metodik har använts? Jag hoppas metoden i så fall är validerad mot tidigare använt metod så inte detta är en analytisk tvetydighet!

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Ja, analysmetoden är validerad och all info. om detta finns i delrapport ett på vår webbplats, livsmedelsverket.se

Jens: Hej! Gäller detta alla rissorter? JObbar på ett boende för ensamkommande ungdomar och dem äter ris dagligen.

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Ja, vi har i vår undersökning inte sett att det finns några tydliga skillnader mellan rissorter.

Fd Riskaksmissbrukare: Jag åt stora mängder riskakor när jag var liten, säkert 3st om dagen i 3-4 år. Har jag skäl att vara orolig för arseniket jag fick i mig?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: ~~Nej, de effekter man ser av arsenik är framför allt om man utsätts för höga arsenikhalter under lång tid. Men det är alltid bra att variera maten och inte ensidigt äta mycket av en viss produkt. Små barn är känsligare än större, eftersom de väger mindre och därför får i sig mer arsenik per kilo kroppsvikt. Ett enkelt sätt att undvika att få i sig stora mängder arsenik. Tre till fyra år är inte ”lång tid” i detta sammanhang.

Oxfordsetter: Jag har slutat att äta ris helt och hållet eftersom det innehåller arsenik, min fråga är helt enkelt varför tar vi in dessa varor om det nu innehåller ett så dödligt gift, även med argumentet att det är så lite så är det fortfarande ett gift som kan ge olika men för livet. Så varför inte bara ta bort ris producter från hyllorna och tänka på alla i Sverige och världens hälsa?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: ~~Tyvärr finns det skadliga ämnen i vår mat som inte går att undvika helt. För att hålla nere halterna finns det lagstiftade gränsvärden för många ämnen. I EU har man beslutat om gränsvärden för arsenik i ris. Gränsvärdena börjar gälla den 1 januari 2016. Livsmedelsverket anser att de nya gränsvärdena är för höga för att tillräckligt skydda konsumenter från ett högt intag av arsenik från ris och risprodukter. Därför går vi ut med råd för att ge kunskap om hur alla kan minska riskerna med arsenik från ris. Vi arbetar även för att de kommande gränsvärdena ska sänkas.

Malin A: Vad är det som gör att man drar gränsen att man avråder att äta riskakor upp till just 6 år. Barn som är exempelvis 7-10 år, vad gör att de klarar detta bättre?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Upp till sex år är utvecklineg av nervsystemet fortfarande känsligare. Även kroppsvikte ökar sedan och då blir halten inte lika hög per kg kroppsvikt.

Oroad: Hej! Min dotter, 6 1/2, älskar riskakor och har ofta dem som mellis till skolan. De serverar också riskakor i matsalen. Ska jag sluta med dem helt till henne och begära att de tas bort från skolan? Hon är ju äldre än sex år, men inte så mycket.

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Ja, vårt råd är att man inte ska ge  små barn riskakor då man utsätts för arsenik i onödan. Riskkakor bidrar ju inte med några viktioga näringsämnen. Livsmedelsverkets råd är att riskkaor inte serveras i skolan.

cecilia: Spelar det någon roll var riset är odlat, ex rött ris från Italien? Hur är det med råris och svart ris?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Nej, vi har inte sett några sådana skilnader i vår undersökning.

Ted: SVTs undersökning visade att vissa produkter ris innehöll mindre arsenik än andra. Ändå säger du nu att det inte är någon skillnad? Ni gick vid larmets början ut med rekommendation att koka riset som man gör med pasta, alltså rikligt med vatten. Hjälper detta och står den rekommendationen kvar?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Om du med produkter menar olika märken så så ser vi inga skillnader i vår undersökning. Däremot hade basmati och jasminris lägre halter än det polerade riset. Men halterna kan variera vilket gör att man inte klan säga att alla basmati-och jasminris har lägre halter.

Anna: Varför finns inget rent ris utan arsenik?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Arsenik finns naturligt i berggrunden och ris är tyvärr väldigt bra på att ta upp aresenik. Därför är det svårt att odla/hitta ris som inte innehåller någon arsenik .

marie m: vilka är finansiärerna av studien?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Det är du som skattebetalare som finansierar detta eftersom det är Livsmedelsverket själv som gjort undersökningen.

Stigge: Fråga igen har ni kollat all ris från alla länder och platser?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Nej, detta är bara ett stickprov av den totala marknaden i världen. Andra undersökningar pekar dock åt samma håll som vår studie.

Sara: Har ni från livsmedelsverket fört någon diskussion med tillverkarna? Och isf hur dessa kan minska halterna?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Vi för löpande diskussioner med företag, och vad gäller arsenik i ris så kommer den att påbörjas nu när undersökningen är publicerad.

Karin : Vet inte om min fråga försvann men skriver igen för säkerhets skull:-) hur är det med sk Dinkelkakor (märke kung markatta) ser likadana ut som riskakor men är gjorda på puffat fullkornsdinkel. Min son märker ingen skillnad men är det ett bättre alternativ? Mvh

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Dinkel ingick inte i undersökningen men generellt så ligger icke risprodukter ca 10 gånger lägre än ris och risprodukter vad gäller aresenikhalt.

Monique: Hej, kommer ni att titta vidare på glutenfria produkter? Glutenintoleranta barn har färre alternativ än andra att välja på och rismjöl är vanligt förekommande i många typer av baslivsmedel så som frukostflingor, knäckebröd mm.

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Vi vet att detta är viktigt för många och det är troligt att vi kommer att analysera fler sådana produkter.

Khalid: Hej! Jag är en 63 år gammal man som har ätit ris i princip varje dag i mitt liv, varför har jag inte känt nån effekt? Och hur mycket arsenik behöver man få i sig för att bli sjuk?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Man blir oftast inte sjuk av bara en orsak utan det är många faktorer som spelar in. Exakt mängd arsenik är omöjligt att säga då det beror på hur mycket och vad du har ätit för övrigt.

Kersti: Jag brukar ge min hund ca 1-2 riskakor/dag, bör jag sluta med det?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Hundars känslighet för arsenik vet jag inte så mycket om. Principiellt så är ju annars ett hundliv nästan för kort för att det sla kunna ge negativa hälsoeffekter.

marie m: om ris är särskilt bra på att ta upp arsenik – vilka andra växter har samma förmåga?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Vet jag tyvärr inte.

Athaar: Vad är det värsta som kan hända om man får i sig en för hög dos arsenik?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Från mat kan du aldrig få i dig så mycket arsenik att det ger en akut effekt.

Ewa J: Om man är tex över 80 år och gillar riskakor, behöver man då vara orolig? Riskakor på äldreboenden även fortsättningsvis vid önskemål?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Nej, menr ådet vi har gäller naturligtvis alla vuxna! Riskakor några gånger ibland, beroende på hur mycket övrigt ris du äter.

Sara .G: Hjälper det att skölja riset innan man kokar det?

Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare: Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet