De senaste dagarna har cirka 1.200 personer om dagen sökt asyl i Sverige.
– Det är ett ansträngt läge och vi letar boendeplatser hela tiden. Men vi har en beredskap för de som kommer, säger Johanna Måhlen, presskommunikatör på Migrationsverket till SVT Nyheter.
Att erbjuda mat och boende till flyktingar som inte vill söka asyl tror hon inte är formellt möjligt. Det skulle gå emot det uppdrag som verket fått, säger hon.
”Ett nytt fenomen”
I nuläget drivs insatserna för den här gruppen av så kallade transferflyktingar istället av frivilligorganisationer. De larmar om ett tungt ansvar och en ohållbar situation.
På kommunerna brottas man nu med frågan. Samtidigt som kommunen inte har något generellt ansvar för personer som anses befinna sig i landet illegalt, så har den det yttersta ansvaret för enskilda personer som hamnar i nöd. Fenomenet är nytt och visar att den lagstiftning som finns inte matchar det läge som uppstått, säger Veronica Wolgast Karlberg, tf avdelningschef på Socialförvaltningen i Stockholm.
– Frivilligorganisationer behöver inte tänka på lagstiftningen. Kyrkor kan vara en fristat, men om vi skulle börja erbjuda boenden skulle det innebära att vi gömde personer som vistas illegalt i Sverige. Det skulle ses som ett ställningstagande mot Migrationsverket, säger hon.
Öppen dialog
Socialnämnden beviljar varje år frivilligorganisationerna stora finansiella stöd för de sociala verksamheter de har. Kommunerna tar också ett stort ansvar för den stora gruppen ensamkommande flyktingbarn som kommer. Men för de hundratals flyktingar som hamnar i kläm i systemet är den enda praktiska hjälp som kommunen i nuläget kan erbjuda en öppen dialog med alla aktiva.
– Jag förstår att det är ett angeläget läge. Jag vill också ha ett svar på hur vi ska lösa situationen, säger Veronica Wolgast Karlberg.