• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skärmdump från Transportstyrelsens intranät. Foto: Skärmdump

Transportstyrelsens anställda känner sig tystade

Uppdaterad
Publicerad

När fler detaljer om Transportstyrelsens IT-läcka nu uppdagas har myndighetens anställda kommenterat händelsen på deras interna sida – de upplever att de tystats ned.

”Det var ett antal fler som ville stoppa detta men som blev beordrade att hålla käften”, skriver en anställd.

Samtidigt efterfrågar flera större öppenhet inom myndigheten framöver.

”Förhoppningsvis kommer den här 'IT-skandalen' leda till att hela Transportstyrelsen arbetar mot en mer öppen kultur där medarbetare vågar och till och med uppmuntras att framföra viktiga synpunkter”, skriver en annan anställd.

IT-skandalen

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

”Behövs kompetens”

Efter att skandalen avslöjats, där ansvariga på myndigheten gjorde det möjligt för utländska IT-tekniker att få full tillgång till hemlig information har flera av de ansvariga fått lämna sina tjänster.

”Nu behövs kompetens och vilja till förändringsledning”, skriver en anställd vidare på myndighetens interna sida.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

I Säkerhetspolisens förundersökning framkommer det också att det var myndighetens internrevision som flera gånger påpekade att styrelsen måste intyga att de kände till de lagbrott som generaldirektören hade gjort.

”När internrevisionen tog kontakt med styrelsen för att ställa frågor om händelsen upplevde de det som att styrelsen inte tog frågan på allvar. Det kändes som att styrelsen var irriterade över att få frågan”, står det i Säkerhetspolisens förundersökning.

”Kändes hopplöst”

En av de som larmade om problemen beskriver det som att ingen tog det på allvar.

”Det kändes ganska hopplöst. Myndigheten handlade helt fel men det var ingen som verkade bry sig”, står det i förundersökningen.

En annan som vittnat i Säkerhetspolisens förhör uppger att de som varit involverade i det hela mår dåligt. Att det varit tungt för dem, men bra för sakfrågans skull.

LÄS MER: Ministerns medarbetare kände till skandalen i ett år – sade inget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet