Se Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, och Tomas Eneroth, infrastrukturminister, presentera regeringens stödpaket till kollektivtrafiken. Foto: SVT

Nytt krispaket – tre miljarder till kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken i Sverige blöder ekonomiskt på grund av coronaviruset. Nu ger regeringen ett stöd på tre miljarder kronor till kollektivtrafiken i landet.

– Det här är ett väldigt kraftigt tillskott, säger Isabella Lövin (MP).

Under måndagen presenterade Sveriges kommuner och regioner (SKR) en rapport om hur de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 påverkar landets kommuner och regioner.

Bland annat tappar kollektivtrafiken uppemot en miljard kronor i månaden då biljettintäkterna har minskat i hela landet.

Coronapandemin

Några timmar senare på måndagen presenterade Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen ger ett stödpaket på tre miljarder till kollektivtrafiken.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken fortsätter att rulla. Regeringen ser nu, och har hörsammat SKR:s uppmaning, att det behövs riktas särskilda medel till kollektivtrafiken, säger Isabella Lövin innan hon fortsatte:

– Därför presenterar vi ett tillfälligt riktat bidrag på tre miljarder kronor till de regionala trafikmyndigheterna.

”Samhällsviktig funktion”

Tomas Eneroth förklarade att Trafikverket får uppdraget att administrera stödet och utbetala det.

– Det kommer att baseras på biljettintäkternas storlek i respektive region, säger han.

På presskonferensen fick Isabella Lövin frågan om tillskottet inte är för litet.

– Det här är ett väldigt kraftigt tillskott. Tre miljarder kronor är väldigt mycket pengar till de 20 miljarder som vi redan presenterat. Sedan måste vi följa den här utvecklingen väldigt noga framåt. Kollektivtrafik är en samhällsviktig funktion. Regeringen är beredd att göra det vi kan så att hela Sverige kan klara sig från den här coronakrisen så bra som möjligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet