Coronapandemins effekter på kollektivtrafiken slår hårt mot regionerna. De äger kollektivtrafiken och går miste om en miljard kronor per månad, varav hälften i Stockholm, enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) beräkningar.
I vårens ekonomirapport spår de en förlust på sex miljarder kronor 2020 för regionerna, och den främsta förklaringen är just de minskade intäkterna från kollektivtrafiken.
– De har ju kört sin ordinarie trafik eftersom staten har uppmanat dem att göra det, men har tappat mer än hälften av sina intäkter som en konsekvens av minskat resande, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
60 000 för intensivvårdsplats
Hälso- och sjukvården räknas också bli hårt drabbad av coronakrisen och SKR vill att staten tar hela kostnaden för vården kopplad till covid-19.
Redan idag har januaripartierna skjutit till tre miljarder, men det räcker inte, menar Anders Knape.
– En intensivvårdsplats kostar 60 000 kronor per dygn. Och det gör att våra beräkningar bara på sjukvårdsområdet ligger på sex miljarder i ett positivt scenario, men i ett mindre positivt scenario ligger det på 12 miljarder.
De räknar även med en stor ”vårdskuld” framåt, bland annat på grund av inställda operationer, tandvård som skjuts upp och ökad psykisk ohälsa i spåren av coronakrisen.
Kommunerna på plus
För kommunerna ser det aningen ljusare ut. Enligt SKR:s beräkningar landar kommunerna på ett överskott på 13 miljarder kronor 2020, förutsatt att staten täcker merkostnader för hanteringen av coronapandemin inom vård och omsorg.
Samtidigt flaggar de för att det är mycket osäkra beräkningar. I fjol landade kommunerna på totalen på ett överskott på 17 miljarder, medan 70 av kommunerna redovisade ett underskott.
”Kan bli oerhört mycket större”
Beräkningarna i ekonomirapporten är gjorda utifrån ett positivt scenario, där pandemin klingar av redan i sommar och Sverige återgår till ett normalläge redan i höst. Men SKR flaggar för att det kan bli mycket värre och behövas mer stöd från staten.
– Klarar vi oss fram med de här utgångspunkterna, får vi säga att vi kommer väldigt väl ur det här. Alternativen är betydligt sämre och då kommer belastningen på våra verksamheter att bli oerhört mycket större än det som vi presenterar i dag.
Även utifrån det positiva scenario SKR utgått ifrån dröjer det till 2023 innan Sveriges kommuner och regioner är i balans igen.
SKR:s rekommendationer
Full kostnadstäckning för hälsa- och sjukvårdskostnadfer för covid-19
Finansiering av underskottet i kollektivtrafiken
Öka statsbidragen för 2021 med ytterligare 8 miljarder i generella statsbidrag
Stötta med investeringsstöd