Per Bolund, Daniel Helldén och Carl Schlyter är tre namn som kan komma att bli potentiella kandidater till språkrörsposten. Foto: Maja Suslin / TTMalin Hoelstad / Hossein Salmanzadeh / TT

Tre miljöpartister som kan bli nästa språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Efter Gustav Fridolins besked om att han i förtid lämnar språkrörsposten väcks frågan om vem inom Miljöpartiet som kan komma att ta över uppdraget. SVT:s politikereporter Elisabeth Marmorstein kommenterar tre potentiella kandidater.

Per Bolund

Foto: Maja Suslin/TT

Är finansmarknads- och konsumentminister sedan 2014 och ett tungt namn inom partiet. Han har bland annat under sin tid skärpt amorteringskravet på bolån. Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein är han den mest sannolika kandidaten att efterträda Gustav Fridolin som språkrör.

– Det är såklart otroligt hedrande att ens komma på tanken för det. Jag kan inte ge svar på den frågan nu i dag, säger Per Bolund till Dagens Nyheter.

Elisabeth Marmorstein om kandidaten:

– Storfavorit som var aktuell redan när Åsa Romson avgick om Gustav Fridolin inte fått förnyat förtroende. Då var han inte intresserad, ett skäl kan ju ha varit att han inte ville utmana Fridolin. Anses stå till höger i partiet och skulle kunna ta partiet tillbaka till en tydligare mittenposition mellan S och de borgerliga partierna. Det skulle kunna locka de rörliga mittenväljare som tycker att partiet har positionerat sig för mycket åt vänster på senare år. Stark intern förankring. Biolog i botten vilket går hem i partiet.

Daniel Helldén

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Är trafikborgarråd i Stockholm stad sedan 2014. Han har bland annat gjort sig känd för stora satsningar på cykelinfrastruktur i Stockholm. Han var en av de första att driva frågan om att omvandla området vid Bromma flygplats till bostäder. Han är för tillfället en del av Stockholms blågröna styre. Daniel Helldén vill i dagsläget inte uttala sig om hur han skulle ställa sig till att bli språkrör för partiet.

– Men det är klart att jag känner mig smickrad över att nämnas i sammanhanget, säger han till SVT Nyheter.

Elisabeth Marmorstein om kandidaten:

– Anses ha lyckats väl med att sy ihop det blågröna styret i Stockholm där Miljöpartiet fått Moderaterna att gå med på flera tunga eftergifter. Står mer till höger och skulle precis som Per Bolund signalera att MP är ett parti som kan samarbeta med både Alliansen och Socialdemokraterna. Hans bakgrund som kommunpolitiker i en liten kommun som Gnesta anses också vara en fördel. En kandidat för dem som inte vill att MP ska positionera sig till vänster om S. En nackdel är att han inte sitter i riksdagen.

Carl Schlyter

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Var riksdagsledamot mellan 2014-2018. Han var även EU-nämndens ordförande mellan 2014-2016. Han petades från posten och efterträddes av Åsa Romson, som då fått lämna posten som vice statsminister. Samtidigt fick den utrikespolitiske talespersonen Valter Mutt lämna sitt uppdrag. Något som Schlyter menar var en “utrensning”, och som fick andra inom partiet att lämna i protest. Han kritiserade det egna partiet under valrörelsen för att inte vara tydliga nog i sin politik.

Elisabeth Marmorstein om kandidaten:

– Har velat bli språkrör tidigare och det är inte omöjligt att han kandiderar.  En av de mest högljudda kritikerna mot partiledningen under den gångna mandatperioden och skulle ta partiet i en annan riktning än Bolund och Helldén.  Hans chanser att vinna språkrörsposten är dock begränsade i dagsläget.

SVT Nyheter söker Carl Schlyter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.