• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: TT

Tre överbelastningsattacker mot Valmyndigheten: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndighetens sajt har utsatts för tre överbelastningsattacker, en under lördagen och två på valdagen. Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, beskriver attackerna som ”antagonistiska belastningattacker”.

– Det är mycket allvarligt, säger hon.

Den senaste attacken pågick fortfarande vid 23-tiden på valkvällen. De två tidigare har polisanmälts av Valmyndigheten.

– Vi kan ännu inte bedöma i vilken utsträckning besökarna påverkas, säger Anna Nyqvist.

– Hanteringen pågår, vi kan inte säga mer just nu, säger hon.

Enligt Valmyndigheten påverkas inte rösträkningen eftersom samtliga röster räknas manuellt.

I valet 2018 kraschade Valmyndighetens sajt under valkvällen och låg nere i flera timmar.

Hade fördröjning i resultatöverföringen

Samtidigt har länsstyrelserna i landet haft tillfälliga problem med sin telefoniväxel, vilket gjorde att inrapporteringen gick långsamt under en period tidigare under valkvällen. Problemet löstes efter cirka 15 minuter och fungerar som vanligt igen.

– Vi har också haft en fördröjning i resultatöverföringen till media, men den preliminära rösträkningen har hela tiden gått att följa på val.se, säger Anna Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.