En eventuell Natoansökan debatteras flitigt i både Sverige och Finland. Argumentet att ett medlemskap i militäralliansen är det bästa för Sveriges säkerhet hörs ofta. Samtidigt finns fortfarande röster som menar att alliansfrihet är fortsatt rätt väg att gå – men som har haft svårt att få gehör i debatten den senaste tiden.
– Jag kan inte förstå hur Sverige skulle bli säkrare av att vara med i en militärallians, säger tidigare V och Fi-ledaren Gudrun Schyman, som tycker att alliansfriheten i stället borde utvecklas.
– Jag skulle vilja se en diskussion om hur Sverige, Finland, Ukraina och några fler länder i framtiden skulle kunna utgöra en alliansfri korridor mellan väst och öst. Vi skapar inte fred genom att rusta. Jag ser med förskräckelse på att partier som har varit motståndare till Nato trillar in i den militaristiska hysteri som pågår, säger hon.
Kritiserar politiker som agerar förhastat
Författaren och ledarskribenten Göran Greider argumenterar fortsatt emot Nato och tycker att Sverige bör stå utanför – även om Finland väljer att gå med. Ett av Greiders främsta argument, likt många andra Natomotståndare, är att flera Natoländer har kärnvapen och att det finns risk för att kärnvapen placeras i Sverige vid en krigssituation. Han ser heller ingen garanti för att Nato automatiskt kommer till undsättning vid en eventuell invasion av Sverige.
– Jag tycker att Natodebatten i Sverige har blivit krigsskadad på rekordtid. Det är häpnadsväckande hur fanatisk diskussionen har blivit. Jag litar inte på politiker som följer opinionsvindarna till 100 procent och inte har någon analys, säger han.
Greider menar att vissa aspekter av Natomedlemskapet har hamnat i skymundan.
– Debatten har blivit väldigt nationalistisk, den enda fråga som ställs är om ett medlemskap är bra för Sverige. Vi får sällan höra diskussioner om på vilket sätt alliansfriheten är bra för världen, säger han.
IKFF: Svaret är mer diplomati
Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), ser inte att ett Natomedlemskap skulle bidra till en fredligare värld just nu och tycker att Sverige i stället borde försöka hitta sätt för diplomati och dialog och jobba för avspänning.
– Det är jobbigt att se att säkerhetspolitik reduceras till försvarspolitik, säger Malin Nilsson om de senaste veckornas debatt.
M: Förödande om Sverige står ensamt utanför
Den senaste veckan har frågan om Nato fortsatt att vara het i Sverige, bland annat med fortsatta diskussioner inom Socialdemokraterna. Nu måste S snabba på sin process om Natofrågan och Sverige måste hålla jämn takt med Finland, kräver M, SD och KD.
M-ledaren Ulf Kristersson sade på onsdagen att S inte kan tillåtas sinka frågan om Natoansökan eller inte. Ulf Kristersson sade till TT att det vore förödande om Finland gick med i Nato och Sverige bestämde sig för att stå ensamt kvar utanför.
Hör Gudrun Schyman, Göran Greider och Malin Nilsson i klippet ovan
Rösterna
- Politikerveteranen Gudrun Schyman har tidigare varit partiledare för Vänsterpartiet och var med och grundade Feministiskt initiativ och nyligen också blocköverskridande Klimatalliansen.
- Författaren och ledarskribenten Göran Greider är sedan 1999 chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten.
- Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) är en feministisk fredsorganisation med fokus bland annat på konfliktförebyggande arbete, fred och säkerhet samt nedrustning. IKFF driver ICAN, som tilldelades Nobels fredspris 2017. Malin Nilsson har varit generalsekreterare för organisationen sedan 2015.