• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksdagen beslutar bland annat om budgeten och nya lagar. Foto: SVT

Tre saker du behöver veta om Sveriges riksdag

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än två veckor är det val till Sveriges riksdag. Här är tre saker du behöver veta om hur riksdagen styrs och dess uppdrag.

1. Riksdagen har 349 ledamöter

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om nya lagar och det är riksdagens 349 politiker som har som jobb att rösta om de nya förslagen. Nya lagförslag från regeringen kallas för propositioner medan enskilda ledamöter kan lämna förslag som kallas motioner. Innan politikerna ska rösta har förslagen dock behandlats av de olika utskotten som förbereder lagförslaget. Hur många ledamöter varje parti har i riksdagen avgörs av hur många röster de fått i riksdagsvalet.

Valsmart

Riksdagens arbete leds av talmannen som väljs av riksdagen. Om partierna inte är överens om vem som ska bli talman får riksdagen rösta om saken. Talmannen är den person som har som uppdrag att föreslå en ny statsminister. För tillfället är det Urban Ahlin från Socialdemokraterna som är talman.

2. Riksdagen bestämmer vad vi gör med våra pengar

Ett annat viktigt uppdrag som riksdagen har är att besluta om hur statens budget, det vill säga våra gemensamma pengar som kommer från skatter, ska användas. Varje höst lämnar den sittande regeringen in en budget-proposition, ett förslag på hur pengarna ska användas. Det är sedan riksdagens uppgift att rösta ja eller nej till budgeten.

Innan dess får dock riksdagens ledamöter tycka till om budgeten. Röstas den ner kan det leda till regeringskris. Efter valet 2014 röstades exempelvis Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget ner vilket fick Stefan Löfven att gå ut och säga att regeringen skulle utlysa ett extra val. Efter en period av osäkerhet slutade dock det hela med att regeringen styrde med en alliansbudget i ett år.

3. Riksdagen håller koll på vår regering

Det är riksdagens uppgift att hålla koll på att regeringen sköter sitt arbete. Om det finns tveksamheter kring en minister kan hen granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU). KU går igenom skrivet material och kan även kalla en minister till en utfrågning för att få information.

KU kan också besluta sig för att pricka ministrar. En prick innebär dock inte att aktuell minister sparkas. Däremot kan riksdagen, på förslag av minst 35 ledamöter, rösta om att avsätta antingen ett enskilt statsråd (minister) eller hela regeringen. Stöds misstroendeförklaringen av 175 ledamöter, det vill säga mer än hälften av riksdagen, blir den godkänd och ministern avsätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet