Den första larmet som ledde till att polisen sköt skarpt kom strax efter klockan sju på onsdagskvällen. Polis ryckte då ut till Bromma utanför Stockholm efter larm om att en man sprang runt med kniv. Mannen fördes till sjukhus med ambulans efter insatsen, men beskrevs som ”vaken och talbar” av polisen.
Fyra timmar senare uppstod en liknande situation i Bjuv, där polis sköt mot en man beväpnad med skjutvapen. Mannens tillstånd beskrevs som allvarligt men stabilt efter skottlossningen.
Vid klockan ett på natten hände samma sak ytterligare en gång. Den här gången sköts en knivbeväpnad man av polis i Lidköping efter att han agerat hotfullt. Även hans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.
SVT Nyheter har sökt Polismyndigheten som inte vill kommentera de enskilda händelserna.
”Viktigt att det granskas”
Att polis avfyrar vapen under insatser är relativt ovanligt, enligt polisforskaren Johan Bertilsson. För att skott ska få avlossas krävs att särskilda kriterier är uppfyllda.
– Vi har rätt att skjuta för att gripa, då får vi bara skjuta i ben. Vi har också rätt att skjuta för att skydda oss själva och andra. Det vill säga nödvärn, säger Bertilsson.
I samtliga tre fall har en anmälan om tjänstefel upprättats, vilket är rutin när en polis avfyrat sitt tjänstevapen. Under förra året avlossade polis tjänstevapen vid 39 tillfällen, varav endast två fall ledde till åtal.
– Det är allvarliga incidenter och det är sällan vi tvingas skjuta, så det är viktigt att det granskas ordentligt, säger Johan Bertilsson.