Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En ledningsfråga” – hör den tidigare anställde Björn Wallins kritik mot NFC i klippet. Foto: Bernard Mikulic

Trots åratal av åtgärder: Polisens flaskhals fortsätter försena utredningar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens avdelning Nationellt forensiskt centrum (NFC) beskrivs som central i kampen mot brotten. Men avdelningen har länge dragits med både förseningar och andra stora problem.

Reformer och åtgärder har presenterats – men utan att man kommit ikapp.

Kritiker menar att det är en ledningsfråga

Nationellt forensiskt centrum gör tekniska undersökningar av allt från fingeravtryck till datorer – och har betecknats som rättsväsendets riktiga flaskhals.

Kritiken kommer från både advokater och åklagare. I ett uppmärksammat fall 2018 försattes rånmisstänkta på fri fot – och misstänks ha begått nya rån. Allt för arbetet på NFC gick för långsamt, rapporterade Expressen.

SVT Nyheter granskar

SVT:s genomgång visar att kritiken hörts i tio års tid, trots att ledningen flera gånger utlovat bättring.

Rekrytering går trögt

I dag är man fortfarande långtifrån ikapp, något även DI rapporterat om.

Man har också svårt med rekryteringar. 2020 sattes ett mål att till 2024 dubblera antalet it-forensiker – men man har inte ens nått halvvägs, visar siffror SVT begärt ut.

Polisledningen har förklarat NFC:s problem med att stora tillslag gett fler ärenden.

– Ett enormt ökat inflöde, sa rikspolischef Anders Thornberg i oktober.

Men kritiker underkänner förklaringen.

– Kriminaliteten inom många typer av brott gick tvärtom ner under pandemin, och man har också haft möjlighet att göra prognoser för att dimensionera verksamheten, säger Björn Wallin, som jobbat med fingeravtryck på NFC, och som ser problemen som en ledningsfråga.

”Toppstyrt”

– Det är väldigt toppstyrt och en del har en ganska mekanistisk syn på personalen. Man ser den nästan som produktionsenheter där man är till för att utföra en viss mängd ärenden.

Han accepterade själv att bli utköpt efter att en konflikt där han uppger att han som fackligt förtroendevald fick svårt att samarbeta med ledningen, och inte fick gehör för en anmälan om kränkande särbehandling.

NFC:s chef Helena Trolläng har inte varit tillgänglig för intervju, men skriver till SVT att handläggningstiderna nu sjunker i dom mest prioriterade ärendena och att det pågår ett omfattande utvecklingsarbete för en förstärkt samverkan med polisens utredare.

När det gäller kritiken mot ledning och arbetsmiljö skriver hon att man tagit ett samlat grepp och att hon hoppas och tror att många på NFC i dag ser positivt på framtiden.

Tidigare kritiken – och utfästelserna

2012 framhölls långa utredningstider hos NFC:s föregångare, Statens kriminaltekniska laboratorium i en Brå-apport om ungdomsärenden. Bland annat sa en representant för socialtjänsten: ”En flaskhals – det är analyssvaren, det tar för lång tid, det har inte varit ett problem men nu är det så.”

2015 togs de långa handläggningstiderna upp i riksdagen. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) svarade att man gjort insatser som ”har resulterat i en förbättring av situationen under 2015. På grund av en stor mängd äldre ärenden ligger handläggningstiderna dock fortfarande inte på en tillfredsställande nivå.”

2017 granskades NFC av SR:s Kaliber under rubriken ”Nationellt forensiskt centrum – en flaskhals i det svenska rättsväsendet”. Dåvarande chefen Lena Klasén förklarade då de långa köerna med resursbrist, men sa att ”Nu har vi getts helt andra förutsättningar. Vi har goda siffror på det, vi levererade 10 procent fler ärenden ut förra året än vad vi gjorde 2015. Det går åt rätt håll.”

2018 förklarade Klasén också efter en granskning av flera lokaltidningar att ”om tre år är vi ikapp”. Ett par månader fick hon sparken av rikspolischefen.

NFC:s nuvarande chef Helena Trolläng har också vid flera tillfällen utlovat förbättringar, bland annat genom en satsning på effektivisering 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet