Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om coronavaccineringen. Foto: TT

Trots förseningen – vaccinmålet ligger fast

Uppdaterad
Publicerad

Trots Tegnells oro – målet om att alla över 18 ska få vaccin innan sommaren ligger fast. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S).

– Det finns ingenting i dag som talar för att vi inte skulle klara av detta under förutsättning att vi får de leveranser vi har avtal om.

Regeringens mål är att alla över 18 år, och de under 18 i riskgrupp, ska erbjudas vaccin innan halvårsskiftet. Det målet ligger fast trots trots att vaccintillverkaren Modernas leveranser försenas och halveras.

– Vi passerade under veckan 400 000 vaccinationer. På särskilda boenden har tre av fyra fått sin första dos. Det är glädjande att se att vaccinationsviljan växer, säger Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Coronapandemin

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gör samma bedömning.

– Det kommer mer och mer vaccin under mars och i april, maj och juni har vi stora leveranser så det här målet ska klaras. Vår bedömning är att vi ligger bra till med vaccinationerna i Sverige.

”Tillgången avgör”

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner finns en god kapacitet för att vaccinera i regionerna, men vaccinationerna i fas 2, där de över 65 år ingår, kommer att förskjutas och en allt större del av vaccinationerna kommer att ske under årets andra kvartal på grund av förseningarna.

– Det är nu tillgången till vaccin som avgör vaccinationstakten, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på SKR.

Tidbokning kommer i första hand ske digitalt, men bank-id ska inte behövas och regionerna kommer att komplettera med bokning via telefon. Grunden i regionernas kommunikation är 1177.se

– Du kommer att veta när det är din tur att vaccineras.

Nästa vecka drar också en bredare vaccinationskampanj igång, med faktablad översatta på 20 språk. Budskapet är ”skydda dig själv och andra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet