Antalet skadade har minskat något de senaste tio åren. Men trots nya förbud och hårdare lagar ligger antalet skadade kvar kring 250-300 personer per år. Fortfarande är omkring hälften av dem barn och ungdomar.
Kjell Lindgren, som numera är verksam i annan befattning, minns när han som radiopolis ryckte ut då något gått snett med en fyrverkeripjäs.
– Det hände att jag räknade fingrar på en blodig och söndertrasad hand och kunde konstatera att det inte satt fem fingrar där längre. Alltid var det unga pojkar. De uppdragen var inte kul, säger han.
Han tror att alkoholen spelar stor roll när det kommer till olyckor i samband med smällare och raketer.
– Omdömet brister och man tar onödiga risker och kanske går fram till en pjäs som av någon anledning inte detonerat, tar tag i den och då smäller det.
Sjukhusen är beredda
Nasim Farrohnia är verksamhetschef på norra Europas största akutmottagning, Södersjukhuset i Stockholm. Hon har haft nyårshelgen i tankarna länge och pusslat och planerat för att se till att det ska finnas tillräckligt med personal för att möta det ökade antalet patienter.
– Vi kallar in extrapersonal och öppnar en hel korridor med undersökningsrum som normalt inte används eftersom vi vet att antalet hjälpsökande är fler på nyårsafton, säger Nasim Farrohnia.
Förutom att de är fler skiljer sig även orsaken till varför man söker akutvård från vanliga helger. Sår- och skärskador är vanligt, liksom brännskador och skador i ansikte, händer och fingrar.
– Vi har handkirurger beredda. De brukar som regel ha en del att göra den här natten. Förutom skadorna är patienterna ofta påverkade av alkohol, ibland i kombination med andra droger, säger Nasim Farrohnia.
Strängast lagstiftning i världen
Omkring hälften av de skadade är barn- och ungdomar under 18 år, som egentligen inte alls får hantera fyrverkerier i någon form undantaget tomtebloss.
Lagarna kring fyrverkerier har successivt skärpts och Sverige tillhör nu de länder med strängaste lagstiftning i världen. Så sent som 2010 höjdes åldersgränsen för inköp till 18 år samtidigt som det likställdes med langning av alkohol att överlåta fyrverkerier till den som är under 18 år.
Alla former av smällare, som tidigare till exempel kinapuffar och ettöres-smällare, är sedan tio år helt förbjudna i Sverige.