Partierna bakom pensionsöverenskommelsen reagerar starkt på finansutskottets beslut. Utskottets socialdemokratiska ordförande Åsa Westlund kallar förfarandet för paragrafrytteri.
Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl säger till SVT att partiet tänker ta frågan vidare.
– Vi kommer hitta ett sätt att lägga fram det här i riksdagen. Det måste ändå vara så att om man har en kompromiss som har en majoritet så måste man få presentera den, säger Ådahl.
Exakt hur partierna tänker bestrida utskottets beslut återstår att se, men enligt tjänstemän i riksdagen som SVT talat med finns det fortfarande möjlighet för förslaget att nå riksdagens kammare.
Kan gå hela vägen till KU
Trots utskottets beslut kan partierna fortfarande lämna in förslaget i form att ett yrkande till riksdagen. Det blir då upp till talmannen Andreas Norlén att ta ställning till om förslaget är förenligt med riksdagsordningen.
Om han går emot utskottet och gör bedömningen att förslaget inte strider mot riksdagens regler kan förslaget gå upp till omröstning. Oppositionen har dock fortsatta möjligheter att stoppa omröstningen om de väljer att ta beslutet vidare till konstitutionsutskottet (KU).
Om talmannen gör motsatt bedömning blir det ingen omröstning, men även då finns möjligheter att ta frågan vidare. En riksdagsmajoritet har nämligen möjlighet att bestrida talmannens beslut, varpå frågan också går vidare till KU.
KU:s uppgift blir då densamma som talmannens: att avgöra om förslaget är förenligt med riksdagsordningen eller ej. Om en majoritet där gör bedömningen att förslaget inte strider mot reglerna går frågan tillbaka till kammaren för omröstning.
Om KU däremot säger nej tar vägen slut för pensionsförslaget. Då röstar riksdagen om regeringens ursprungliga förslag till vårändringsbudget.
Oklart om något av förslagen går igenom
Oavsett vilket förslag som slutligen tas upp i för omröstning i riksdagen finns fortfarande osäkerheter kring vilket stöd det har.
Centerpartiet vill inte ge besked om hur de tänker rösta om regeringens ursprungliga förslag går upp till omröstning. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan också få en avgörande roll. Tidigare på måndagen meddelade hon att hon ännu inte bestämt sig.
”Jag är glad att ett av mina krav från sommarens överenskommelse om höjda pensioner finns med. Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten. Måste kolla om det finns med”, skriver hon till SVT.