Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolan är en av de vanligaste platserna när det gäller allvarliga brott, säger Lotta Edholm (L), skolminister. Foto: SVT

Skolministern: ”Det måste ske en kulturförändring i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning, skolk, grova brott och kränkningar i skolan blir allt vanligare, vilket leder till att både lärare och elever mår sämre. Nu ska regeringen utreda om hur tryggheten och studieron i skolan kan förbättras.

Skolminister Lotta Edholm (L) presenterade under en pressträff direktiven till en utredning om förbättrad trygghet och studiero i skolan. Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2024.

– Vi ser en kontinuerlig försämring när det gäller tryggheten i skolan, säger Lotta Edholm (L).

45 procent av alla niondeklassare sade i en undersökning av Brottsförebyggande rådet att de blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under det gångna året.

– Vi måste få till en kulturförändring i skolan. Vi kan inte acceptera att vi döper om saker till mobbning när det i själva verket rör sig om misshandel och grova kränkningar.

Ökade möjligheter för disciplinära åtgärder

Regeringen vill att rektorer och lärare får långtgående befogenheter för att kunna säkerställa studiero. Bland annat ska disciplinära åtgärder som att skicka ut en elev ur klassrummet ha mindre krav på dokumentation.

– Det finns i dag alldeles för mycket otydligheter där lärare riskerar att bli anmälda för att de gör sina jobb, säger Lotta Edholm.

Regeringen vill även se tydligare ordningsregler i skolan, som tas fram av rektor och vårdnadshavare. Utredningen ska få i uppdrag att skriva in i skollagen att det är rektorns ansvar att upprätthålla trygghet och studiero på skolorna.

Avstängningar och omplaceringar

Antalet lärare som anmäler att de blivit utsatta för våld och brottslighet av elever har fördubblats på tio år. Enligt Lotta Edholm är ökad trygghet väsentlig för att kunna rekrytera nya lärare, och behålla de lärare som finns.

Därför vill regeringen också utöka möjligheten att tillfälligt eller permanent omplacera elever som påverkar andra elevers eller lärares trygghet.

I dag kan en elev stängas av under kortare tid, men regeringen vill att en elev som uppträder våldsamt eller hotfullt ska kunna stängas av under en längre period. Därför görs även en satsning på så kallade ”akutskolor” där avstängda elever kan gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.