– Tsunamin var en stor sorg och ett trauma för Sverige som fortfarande finns kvar. I dag är det viktigt att vi hedrar minnet av alla de som dog och finns som ett stöd för alla de som förlorade sina nära och kära, säger statsminister Stefan Löfven.
– Bara att veta hur detta mörka hål öppnar sig för människor som förlorar sina nära och kära är väldigt starkt. Jag känner en väldigt stark empati för de som drabbades. Och mitt i detta finns ändå berättelsen om hoppet, säger Stefan Löfven.
”Helt annan beredskap”
Den socialdemokratiska regeringen fick under efterspelet till katastrofen svidande kritik för sin bristande krishantering. Efter tsunamin har flera förändringar gjorts för att stärka statens krisberedskap, bland annat skapades en ny krisenhet på regeringskansliet.
– Vi har en helt annan beredskap i dag. Vi har i dag till exempel på regeringskansliet omvärldsbevakning 24 timmar om dygnet alla dagar på året. Det går i dag mycket snabbare att ta till oss information om vad som händer i världen. Men det finns alltid risker – det som vi inte ens förstår kan hända kan fortfarande hända, säger Stefan Löfven.
Det samlade ansvaret för beredskapsjouren ligger nu under inrikesministern. Löfven säger också att kontakten mellan regeringen och berörda myndigheter, framför allt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen, har blivit betydligt bättre med den nya organisationen.
– Vi har gjort en hel del efter tsunamikatastrofen, men vi kommer hela tiden behöva förstärka och utveckla organisation och resurser för att kunna hjälpa så snabbt som möjligt och så bra som möjligt när det behövs, säger Stefan Löfven.
Svenskt minnesmonument
I dag meddelade barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), regeringens representant vid minnesceremonin i Khao Lak, att tsunamins offer kan få ett minnesmonument i Sverige. Under regeringens sista sammanträdande för året, den 30 december, kan man tillsätta en utredare som i samråd med anhöriga ska lägga ett förslag på ett sådant monument.
Det har tidigare inte funnits någon sådan minnesplats i Sverige för de som miste livet i jättevågorna på annandag jul för tio år sedan.
– Det ska uppfattas som värdigt, relevant, och som på ett bra sätt hedrar minnet av dem som miste livet i tsunamin, säger Åsa Regnér till TT.