Tuff höst väntar på börsen: ”Alla problem finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en kraftig uppgång under sommaren ser Stockholmbörsen ut att gå en tuff höst till mötes, enligt experter SVT pratat med.

– De problem som orsakade börsnedgången i våras finns fortfarande kvar, säger oberoende börsexperten Peter Malmqvist.

Under juli rusade Stockholmbörsen. Totalt steg index det breda OMXSPI-indexet med 12 procent. Och det efter en längre nedgång, som påbörjades i januari. Under årets första sex månader gick närmare 30 procent av börsens värde upp i rök.

– Det viktigaste skälet till att vi har haft ett sommarrally är att räntorna har fallit, vilket gett en lättnad på börsen. Under våren satte stigande räntor och förväntningar på centralbankerna press nedåt på marknaden, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Men nu ser det alltså ut att bli en tuff höst för alla som har pengar på börsen.

– Vi är väldigt tidigt i början av alla indikationer som bytt riktning. Det tar tid innan sånt här slår igenom i företagens vinster och i allas plånböcker, säger Peter Malmqvist.

Utveckligen utomlands avgörande

Avgörande för hur utvecklingen kommer bli är hur det går utomlands, menar Maria Landeborn.

– Många stora bolag på Stockholmsbörsen exporterar. Går det dåligt i USA och i Europa kommer det gå dåligt i Sverige, säger hon.

Nyligen kom nya inflationssiffror från USA, som visade att prisökningstakten i landet avtagit något, från 9,1 procent i juni till 8,5 i juli. Helt klart ett positivt besked för aktiemarknaden, då det kan innebära att den amerikanska centralbanken Fed inte behöver höja räntan lika mycket som befarat. Men det är för tidigt för att räkna med det, enligt Maria Landeborn.

– Vi behöver se flera månader i rad där inflationen faktiskt fortsätter slå av på takten innan man kan vänta sig en förändring från Fed, säger hon.

I Sverige låg inflationen under juli på 8 procent.

Långsiktigt perspektiv att föredra

För den som har pengar på börsen, antingen i fonder eller i aktier, gäller det som alltid att ha ett långsiktigt perspektiv. Pengar som man behöver inom kort ska inte ligga på börsen, och på längre sikt kommer börsen återhämta sig, menar experterna.

– De flesta börskrascher och nedgångar är återtagna ungefär två och ett halvt år efter att de bottnade. Så smärtan går över ganska fort, säger Peter Malmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.