Centerpartiet tappade mest av alla partier i valet, där tappet på landsbygden är det som svider mest. Paritet har svagt stöd i alla sakfrågor inklusive profilfrågan miljö- och klimat och de har förlorat sin nyckelposition i svensk politik. Till det kommer den nedåtgående trenden i opinionen.
Centerpartiet har tappat 1,3 procentenheter sedan valet, enligt SVT/Novus. Sammantaget hade detta kunnat leda till slutsatsen att det som krävs är en omfattande sakpolitisk och strategisk omläggning. Men det är inte vad valberedningen har landat i när de nu föreslår Muharrem Demirok (C) som ny partiledare.
Ingen stor kursändring
Han är den av partiledarkandidaterna som står närmast Annie Lööf (C), han ingår redan i dag i partiets högsta ledning och står fullt ut bakom partiets prioriteringar både när det gäller den parlamentariska strategin och sakpolitiken. Därmed kan man förvänta sig ett fortsatt fokus på borgerlig ekonomisk politik, landsbygdens utmaningar, miljö och klimat samt liberala värderingar.
Där ingår det starka motståndet mot Sverigedemokraterna som definierat Centerpartiet under Annie Lööf. Att vara det enda borgerliga partiet som säger nej till en samverkan med riksdagens näst största parti har stark intern uppslutning. Ingen stor kursändring med Demirok vid rodret alltså.
Det valberedningen istället lyfter fram är hans “lyssnande ledarskap”. Det ska ses i ljuset av den kritik om toppstyrning som riktats mot den nuvarande ledningen. Dessutom – efter en valförlust riskerar ett parti alltid intern splittring, Demiroks uppdrag blir att hålla ihop partiet. Att han som tidigare ordförande i partiets tunga kommunala sektion har ett starkt stöd bland kommunpolitikerna har varit avgörande.
Värna sin självständiga roll
Demirok är deras kandidat efter det att Daniel Bäckström (C) straffade ut sig när han inte kunde svara tydligt på om han kunde tänka sig viga samkönade par eller gå längst fram i Pridetåget.
Muharrem “Murre” Demirok beskrivs som en utpräglad socialliberal så ett tydligare budskap i välfärdsfrågorna är en lågoddsare. Han flaggar också för en positionsförflyttning när det gäller friskolevinsterna men hur långt partiet är berett att gå kommer klarna först på stämman i höst.
Sammantaget kan det hur som helst bädda för ett eventuellt framtida samarbete mellan S och C som bygger på mer än det gemensamma intresset av att hålla SD borta från inflytande. Men under den här mandatperioden kommer Centerpartiet snarare värna sin självständiga roll och gå i hård liberal opposition mot regeringen.
Svårt att ta över efter Lööf
Att ta över efter en så rutinerad, profilerad och dominerande partiledare som Annie Lööf är svårt. Lööf har varit ett flöte för sitt parti i flera val i synnerhet bland välutbildade, kvinnliga storstadsväljare. Väljare som attraheras av budskapet att dagens stora strid inte står mellan vänster och höger utan mellan en bred liberalism där även socialdemokrater kan ingå, mot nationalism och högerpopulism.
Men det är en lättrörlig väljargrupp som i det här valet i stor utsträckning föredrog Magdalena Andersson (S). Frågan är om Demirok är den som kan locka dem tillbaka.
Viktigt att återta positionen på landsbygden
Lika viktigt blir att återta den starka positionen på landsbygden. Då ingår att övertyga de väljare som inte ser värderingskampen mot SD som den viktigaste frågan utan snarare skyr en samverkan med Miljöpartiet.
Nu är det långt till nästa val men tids nog behöver Demirok ha ett svar på regeringsfrågan som är mer trovärdigt än drömmen om den breda mitten.
Det saknas inte prövningar i svensk politik. Muharrem Demirok har precis tackat ja till en av de svårare.
Här kan du se SVT:s direktsändning om valberedningens förslag på partiledare.