Start- och gaspistolerna som Tullverket fångar upp ligger oftast i sina originalförpackningar. Båda pistolerna på bilderna beslagtogs förra året. Foto: Tullverket

Tullverket om gas- och startpistoler: ”Blir allt mer populära”

Publicerad

Tullverket ökade sina vapenbeslag under förra året. Samtidigt fortsätter gas- och startvapen, pistoler som lätt kan konverteras till riktiga skjutvapen och som används av gängkriminella, att vara populära bland kriminella.

– De är enklare att få tag på, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen i Tullverket.

Förra året beslagtog Tullverket Tullverket 58 skjutvapen, vilket kan jämföras med 2018 då 41 skjutvapen beslagtogs. Antalet beslag ökade från 34 till 49.

Det är resultatet av att myndigheten under 2019 inledde en särskild satsning mot vapensmuggling samt att budgetanslagen har ökat.

– Vi kan göra fler kontroller i landet vilket är positivt, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket.

Därtill beslagtog myndigheten även 23 start- och gasvapen. Det kan låta harmlöst, startpistoler är ju exempelvis vanligt förekommande i sportvärlden och är byggda för att avlossa lösa skott medan gaspistoler kan vara byggda för att avlossa pepparsprej.

Men att konvertera dessa vapen till riktiga skjutvapen är dock relativt enkelt och sedan ett par år tillbaka är de vanligt förekommande i polisutredningar kring gängkriminalitet.

”Blir allt mer populära”

Gaspistolerna – Ekol och Zoraki är de vanligaste modellerna som tullen beslagtar – köps fabriksnya i EU-länder där de är lagliga. Vapnen påträffas oftast i post- och kurirflödet men dyker också upp i samband med husrannsakningar eller vid beslag vid gränsen.

De som inte beslagtas kan bland annat dyka upp i gängskjutningar.

– De blir allt mer populära och det finns flera exempel på när ombyggda start- och gasvapen använts i kriminella syften.

Är de svårare för er att upptäcka?

– Nej, men de är enklare att få tag på.

Har vapensmugglingen ökat?

– Det finns en del som säger att vi har ett så stort inflöde av vapen och det ser vi egentligen inte. Vi gör omkring 70- 80 000 kontroller per år och vi hittar rätt mycket narkotika vid gränsen men vi hittar absolut inte lika mycket vapen, säger Lars Kristoffersson och fortsätter:

– Vi tror att det kommer lite mindre partier då och då, till skillnad från narkotika som kommer väldigt ofta och där vi gör beslag i princip varje dag. Därtill är skjutvapen ingen färskvara utan kan användas vid flera skjutningar.

Påträffas i kriminella kretsar

Enligt Lars Kristoffersson började smugglingen av gas- och startpistoler öka för ungefär fem år sedan.

– Vi gör samma analys som polisen, de påträffar fler start- och gasvapen i kriminella kretsar.

Tullverket beslagtar mellan 40 och 60 vapen årligen. Samtidigt inväntar Tullverket ny lagstiftning.

– I dag får vi inte använda oss av hemliga tvångsmedel såsom telefonavlyssning men det här håller på att ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.