Foto: TT

Tummen ner för vaccinationskrav på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på att införa ett vaccinationskrav på förskolan, för att hindra spridning av exempelvis mässling. Det system som redan finns fungerar alldeles utmärkt.

– Sverige är bäst i klassen vad gäller vaccinationer, säger han.

På kort tid har tio personer insjuknat i mässling på Järvafältet i Stockholm. Sju av de smittade är barn, var av ett varit i förskolan. Eftersom mässling är en extremt smittsam sjukdom kan fler fall inte uteslutas.

Nu tycker liberalerna i Växjö att barn vars föräldrar inte vill vaccinera dem mot mässling eller andra smittsamma sjukdomar ska kunna stängas av från förskolan, för att på så vis skydda de barn som av olika medicinska anledningar inte kan ta vaccinet, vilket SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Mässlingsfall väcker debatt

– Det finns olika varianter på hur man kan göra. Antingen att barnen blir avstängda, och får stanna hemma tills smittan är över. Ett annat alternativ är att placera de här barnen för sig på en särskild avdelning, säger Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna i Växjö, till SVT.

LÄS MER: L-politiker: Alla barn har rätt till ett skydd

Tummen ner

Statsepidemiologen Anders Tegnell, som är högst ansvarig för landets smittskydd, är dock tveksam. Den svenska sjukvården bygger helt och hållet på frivillighet och gemensam förståelse för vad som är bra, något som hittills fungerat alldeles utmärkt.

– Vi har betydligt bättre vaccinationstäckning än länder som har den här typen av krav, som USA eller Italien, så jag kan inte se varför vi skulle förändra något som uppenbarligen fungerar väldigt bra. För de barn som inte kan få vaccinet tror jag det är bättre om man tar hänsyn till detta exempelvis när man sätter samman barngrupperna, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Experten: Sant och falskt om mässling

Utskrattad

Om tvång införs finns risken att det slår tillbaka i stället, så att föräldrar blir misstänksamma och att vaccinationstäckningen i själva verket försämras, menar han. Dessutom: tio fall av mässling är allvarligt för de drabbade, men med internationella mått mätt är det nästan ingenting.

– Mina kollegor i England eller Frankrike som har tusentals fall skulle skratta om jag ringde och berättade att vi har den här diskussionen på grund av tio fall. De skulle inte ens lyfta på luren.

Vuxna svenskar i farozonen

  • Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i barnvaccinationsprogrammet.
  • Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.
  • Förutom barn under 18 månader så finns det även ett antal vuxna svenskar som saknar skydd. Oftast handlar det om personer födda i slutet av 1960- eller under 1970-talen som inte hann få sjukdomen som barn, men som var för gamla när vaccinet infördes i barnvaccinationsprogrammet.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att se över sitt skydd, framför allt vid resa utomlands.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet