Foto: Scanpix (arkivbild)

Tungmetaller i välling och barngröt

Uppdaterad
Publicerad

Välling och barngröt innehåller ofta tungmetaller som kadmium, arsenik och bly trots hårda krav på barnmat. Det visar en stor studie som Livsmedelsverket gjort. Livsmedelsverket vill nu se hårdare krav inom EU på barnmat.

För många små barn är gröt och välling en stor del av kosten och för föräldrarna en garanti för att barnen får i sig alla näringsämnen.

Birgitta Westman i Uppsala som är mamma till tvååriga Leona  och tre månader gamla Selma 3 har givit barnen välling flera gånger om dagen. Hon oraoas av larmet.

– Det är klart man reagerar, men jag tror nog jag kommer fortsätta ge välling ändå.

Väninnan Lisa Wahlström som är mamma till Bon, en månad, håller med.

– Det är inget som man vill ge sitt barn över huvud taget, varken arsenik, bly eller andra tungmetaller. Självklart skulle jag välja nånting annat om jag kunde.

Råder föräldrar att variera

Livsmedelsverket har testat 92 produkter av bl a barngröt,välling och modersmjölksersättning. Många innehåller tungmetaller som arsenik, bly och kadmium. För många produkter räcker det att barnen äter en, två eller tre portioner om dagen för att de ska få i sig mängder som är skadliga på sikt.

– Jag tycker inte man ska vara oroad, men man ska ska det på allvar, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

– Liksom andra studier visar våra resultat att det finns skadliga ämnen i barnmat. Vi råder därför föräldrar att variera barnens mat, det vill säga att ge olika sorters mat, och att variera mellan olika märken. På det sättet minskar risken att fastna för en produkt som har högre halter av någon metall, säger Emma Halldin Ankarberg.

Ensidigt intag kan vara skadligt

Det är inte farligt för barnen att äta lite grann, men det kan vara skadligt om de äter ensidigt och mycket och under lång tid. Bly skadar hjärnan, arsenik kan ge cancer, och kadmuim förstör njurarna och kan också ge cancer.

Det här är föroreningar som finns i miljön och i råvarorna ris och mjöl i olika halter. Det betyder att ämnena finns även i ekologiska produkter och i vuxenmat. Så att göra sin egen barnmat löser inte problemet.

Inga produkter ligger över de tillåtna gränsvärdena men de halterna är för höga och kan vara skadliga, menar experterna. Livsmedelsverket vill nu att gränserna sänks för bly inom EU, och att det införs gränsvärden för kadmium i barnmat.

Gränsvärden på gång

När det gäller arsenik är gränsvärden i ris på gång. Produkterna får alltså säljas men kan ändå vara ohälsosamma.

– Det är fruktansvärt. Våra barn är det viktigaste vi har. De ska ha bra grejor, säger Birgitta Westman.

Risdrycker som mjölkallergiker ofta dricker innehåller så mycket arsenik att livsmedelsverket nu avråder barn under sex år att överhuvudtaget dricka såna.

Tillverkarna ska göra egna kontroller och Semper har efter tidigare larm minskat mängden mangan som tillsätts i barnmaten. Företaget försöker även att köpa in råvara från odlare där halterna av tex kadmium är låga.

Nu provar Semper en annan leverantör av ris vilket kan ge sänta halter av arsenik.

– Vi vet att många föräldrar blir väldigt oroade av den här typen av budskap. Men vi jobbar väldigt långsiktigt med de här frågorna och därför är barnmaten vi har i Sverige väldigt säker, säger Malin Westling, kommunikationschef på Semper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.