Turkiet kallar hem sin ambassadör – Riksdagen erkänner folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Efter riksdagens beslut att erkänna massakrerna på bland andra armenier 1915 som folkmord väljer Turkiet att kalla hem sin ambassadör från Sverige. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan ställer in sitt Sverigebesök i mars.

Det var den rödgröna oppositionen som föreslagit att massakrerna på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket ska klassas som ett folkmord.

-Det här kommer att få dramatiska konsekvenser för relationen mellan Sverige och Turkiet. Och det kommer nog inte kunna uppvägas snart, säger Turkiets ambassadör Zergün Korutürk till Aktuellt. Som en protest mot riksdagens beslut kallas ambassadören hem till Turkiet.

”Man dömer ett oskyldigt folk”

Och bland svenskar med rötter i Turkiet väcker beslutet också känslor.

-Det kränker min personlighet, mig och mina barn. Man dömer ett osyldigt folk till att deras förfäder är mördare, säger Serap Erdal, 46, till Aktuellt. Hon har turkisk bakgrund, men har bott i Sverige sen barnsben.

Men långt ifrån alla delar den synen.

-Jag har hört mina farföräldrar berätta om vad som hände i byarna i Turkiet där de bodde. Det här känns bara så vikigt och det är så känslomässigt också, säger Isabella Kino, 17. Hon är assyrier och född i Sverige.

De borgerliga partierna avvisade förslaget med hänvisning till att politiker inte ska skriva historia.

-Det är inte riksdagens sak att göra folkrättsliga bedömningar. Det är historiker, inte politiker som ska skriva historia, sade Gustav Blix (M).

Han hänvisade till att det är viktigt att i stället understödja den försoningsprocess mellan Turkiet och Armenien som inletts.

Gick igenom med en rösts övervikt

Men ett antal borgerliga ledamöter röstade med oppositionen, vilket gjorde att förslaget gick igenom med en rösts övervikt.

Enligt forskarna kan det ha handlat om upp mot 2,5 miljoner människor som miste livet.

-Vi politiker ska inte skriva historia, men vi har ett ansvar att förhålla oss till historiska fakta och kalla saker vid dess rätta namn, sade Vänsterpartiets Hans Linde.

Folkpartiets Erik Ullenhag påminde om att det tidigare även var Socialdemokraternas linje att inte politiskt fastslå att det var ett folkmord.

-Jag tycker också att det var ett folkmord men anser att riksdagen inte ska göra folkrättsliga bedömningar. Jag står på den linje som socialdemokratiska regeringar tidigare gjorde, sade han.

Men hans partikamrater Gulan Avci (FP) och Agneta Berliner (FP) samt Kristdemokraten Annelie Enochson deklarerade i debatten att de skulle rösta med oppositionen. Ytterligare en borgerlig ledamot, den avhoppade moderaten Göran Thingwall, visade sig sedan göra samma sak.

Rapport

TT

Den glömda massakern

  De flesta icke-turkiska historiker och folkrättsexperter är överens om att massakrerna på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker i det sönderfallande Ottomanska riket under första världskriget var ett folkmord i enlighet med 1948 års folkmordskonvention.

  Enligt forskarna kan det ha handlat om upp emot 2,5 miljoner människor som miste livet.

  Turkiet förnekar att det var ett folkmord. Att över huvud taget diskutera behandlingen av armenierna och andra folkgrupper under det osmanska rikets sista år var länge tabubelagt i Turkiet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.