Mevlüt Cavusoglu uttalade sig under en presskonferens efter ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natos utrikesministermöte på onsdagen.
Han konstaterade att Sverige måste göra mer för att Turkiet ska ge grönt ljus till landets Natoansökan.
– Vi talade om vissa processer som behöver genomföras, vissa ytterligare steg för att Sverige ska kunna gå med i Nato. I kontraterrorarbetet underströk vi att resultatorienterat samarbete är ett måste, säger Cavusoglu, enligt en engelskspråkig tolk, i en webbsändning från presskonferensen i turkisk tv.
”Behöver ta konkreta steg”
Även om han välkomnar den skärpta antiterrorlagstiftning som är tänkt att träda i kraft i Sverige den 1 juni så tar han återigen upp de utlämningar som Turkiet vill se.
– Sverige behöver ta konkreta steg när det gäller förhör och utredningar av personer som vi ovillkorligen kräver utlämningar av, säger Cavusoglu, som även tar upp fortsatt verksamhet från kurdiska YPG/PKK i Sverige.
Parterna diskuterade också den turkiska önskan om att köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16, en affär som bland annat har beskrivits som en morot till Turkiet för att godkänna Sveriges ansökan.
”Så nazisterna började”
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) träffade Mevlüt Cavusoglu på tisdagen och sade att de två hade ”ett väldigt bra samtal”. Han fick dock inga signaler om hur nära förestående ett turkiskt ja är.
Cavusoglu kommenterade senare under tisdagen förvaltningsrätten beslut att det var fel av polisen att neka tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad, och stämplade det som ren nazism.
– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han, enligt turkiska medier.
I samband med Natomötet har Billström på onsdagen även träffat sin ungerske kollega Peter Szijjarto. Ungern är tillsammans med Turkiet de enda länderna i Nato som ännu inte har ratificerat Sveriges ansökan.