Skäggagamen är en bra ödla för nybörjare. Men tänk på att de ska ha mat också. ”Många ödlor är insektsätare, så det innebär ju att man får skaffa eller odla till exempel syrsor eller mjölmaskar,” säger Linus Åsemyr, vice ordförande i Sverige herpetologiska riksförening. Foto: TT

Tusenfoting – människans bästa vän?

Uppdaterad
Publicerad

Snörvlar du till bara vid tanken på att skaffa pälsdjur? Strunta i kissen. En orm, groda eller tusenfoting kan också vara ett trevligt sällskap.

Linus Åsemyr är vice ordförande i Sverige herpetologiska riksförening och har bland annat pilgiftsgrodor och en leopardgecko hemma. När det gäller reptiler har han ett grundtips: Läs på.

– Se till att det är djur som du är riktigt intresserad av. Många lever väldigt länge. Fråga också hur stora de blir. Den 20 centimeter långa ormen kanske behöver ett helt rum att bo i som vuxen, säger han.

Reptiler är knappast lika sociala som hundar och katter.

– Men de är nyfikna, följer med i vad som händer. Vissa ödlor kommer gärna och klättrar upp på en.

Tänk på livslängden

Majsorm, leopardgecko eller skäggagam kan fungera bra för en nybörjare. För den som skyr reptiler kanske en spindel, skalbaggar eller en vandrande pinne kan fungera. Linus Åsemyr själv har tusenfotingar hemma.

– De är små söta djur som inte har så lång livslängd. De kan vara lämpliga för barn. Till en tioåring kanske det inte är så klokt att skaffa ett husdjur som lever tills han är 40.

Linus Åsemyr tipsar nybörjare på området om att gå på en mässa för terrariedjur.

– Där finns många ovanliga djur och det är kul att titta runt och ställa frågor till uppfödarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.