• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åke Bergman Foto: Ove Thews, SVT

”Tusental ämnen bör regleras”

Publicerad

Åtminstone ett tusental kemikalier bör regleras omgående, anser Åke Bergman, professor i miljökemi, med anledning av rapporten om hormonstörande ämnen

– Det är bara en gissning, men antalet bör ligga där någonstans. Sammanlagt handlar det om mellan 100 000 och 150 000 olika ämnen.

Det är allt från ftalater till flamskyddsmedel. De senaste tio åren har vi gjort enorma landvinningar på det vetenskapliga området genom att kartlägga dessa ämnen och kopplingen till flera sjukdomar. Vi börjar förstå hur de påverkar oss människor och nu är det dags för politikerna att reagera.

TT: Var finns dessa ämnen?

– De finns överallt, i naturen. Det finns inte en enda population på hela jorden som inte är påverkad.

Ny lagstriftning kan komma

EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S), som är ansvarig för hormonstörande ämnen i EU:s miljöutskott, ser WHO-rapporten som mycket viktig. Inte minst för att skynda på arbetet med att få en ny lagstiftning på plats.

-Jag är väldigt orolig för dessa ämnen. Rapporten är viktig för att den tar död på argumentet att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för oss politiker att inte agera.

TT: Hur många ämnen handlar det om?

-Rapporten pratar om mellan 800 och 1 000 ämnen som bör förbjudas. Men det är en del av problemet att vi faktiskt inte vet hur många ämnen det handlar om.

TT: När kan en ny lagstiftning vara på plats?

-Jag hoppas på 2015. Vi har nu tagit fram ett betänkande som parlamentet ska ta ställning till i mars. Om det ställer sig bakom det går frågan till kommissionen som i så fall ska ta fram ett konkret lagförslag, som sedan parlamentet ska besluta om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.