• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tusentals företag bryter mot regler för coronastöd

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 2000 företag bryter mot reglerna för regeringens permitteringsstöd för coronadrabbade verksamheter. Ändå har Tillväxtverket inte krävt tillbaka pengarna vilket minskar möjligheten att få tillbaka pengarna i de fall det handlar om fusk, säger experter till SVT.

I mars började Tillväxtverket dela ut stöd för korttidsarbete till företag vars anställda gått ner i arbetstid under corona-krisen – hittills har över 28 miljarder kronor har betalats ut.

Utbetalningarna är preliminära och efter tre månader med stöd ska företaget ska lämna in en avstämning till Tillväxtverket. Om den inte skickas in i tid är arbetsgivaren skyldig att betala tillbaka stödet.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– Om man inte skickar in någon avstämning ser jag det som ett tecken på att det är någonting som inte stämmer och att man därför bör reagera snabbt. Risken är annars att det kan bli svårare att få tillbaka de pengar som man ska ha, säger Stefan Strömberg, regeringens utredare med uppgift att föreslå åtgärder mot coronarelaterad brottslighet.

Bara ett 50-tal återkrav hittills

SVT Nyheter har begärt ut uppgifter som visar att Tillväxtverket hittills bara gjort ett 50-tal återkrav. Bland de som var skyldiga att lämna in en avstämning under juni, juli och augusti var det drygt 2000 företag som inte gjorde det.

– Bland de ärendena finns säkert en hel del där vi pratar brott, där är det jätteviktigt att komma igång.  Erfarenhetsmässigt försöker en gärningsman alltid sopa igen spåren efter sig, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare Ekobrottsmyndigheten.

Tillväxtverket säger att det handlar om ett nytt stöd som man tagit fram nya rutiner för.

– För oss är rättssäkerheten jätteviktig så vi har gjort ett mindre antal återkrav för att fastställa att de rutiner vi har verkligen funkar, säger Richard Källstrand, tillförordnad avdelningschef myndighetsstöd Tillväxtverket.

– Det är en invändning som jag har väldigt svårt för att förstå för rättssäkert ska det ju vara från början. Skickar man inte en avstämning så är det grund för återkrav och så får man väl se vad det finns för skäl för att man inte kommit in med avstämningen, säger Stefan Strömberg, regeringens utredare.

Vill ha tillbaka över 100 miljoner

Tillväxtverket säger nu att många fler återkrav är på gång.

– Vi kommer de närmaste veckorna att gå ut med ett tusental återkrav på över hundra miljoner kronor, säger Richard Källstrand, tillförordnad avdelningschef myndighetsstöd Tillväxtverket.

Vet du mer om misstänkt fusk med coronastöden eller myndigheternas kontroller kring dem? Tipsa SVT:s reportrar tips@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet