Bild på sjuksköterska som hämtar medicin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals patienter får behandling med betablockerare utan att det ger någon nytta. Kan de nationella riktlinjerna komma att ändras framöver? Foto: Jacob Hansson

Tusentals svenskar behandlas med hjärtmedicin i onödan

Uppdaterad
Publicerad

10 000 patienter som behandlas med betablockerare efter en mindre hjärtinfarkt har ingen nytta av medicinen. Det visar en ny svensk forskningsstudie som publicerats idag.

Betablockerare blockerar stresshormoner i kroppen för att lugna hjärtat. Läkemedlet har använts som behandling efter hjärtinfarkt sen 80-talet.

Men nu har forskare vid Karolinska institutet, i samarbete med Uppsala och Lunds universitet, undersökt om behandlingen verkligen gör någon nytta för patienter som drabbats av en mindre hjärtinfarkt.

Totalt har forskarna följt 5000 patienter på 38 svenska sjukhus i upp till fem år. Halva gruppen fick betablockerare, och det visade sig att medicineringen inte gjorde någon nytta.

Ingen skillnad

– Vi ser ingen skillnad i utfall vare sig vad det gäller död, risk för framtida hjärtinfarkt, förmaksflimmer eller hjärtsvikt, säger forskningsledaren Tomas Jernberg, professor vid Karolinska institutet.

Ungefär 20 000 personer drabbas av hjärtinfarkt i Sverige varje år. Hälften har normal hjärtfunktion efter hjärtinfarkten. Den gruppen, 10 000 personer, kan nu klara sig utan betablockerare, enligt Tomas Jernberg.

– De som haft liten hjärtinfarkt med bevarad hjärtfunktion behöver inte betablockerare. Men det är viktigt att de som haft hjärtinfarkt med en påverkad hjärtfunktion fortsätter med betablockerare, det förlänger livet.

Biverkningar påverkar livskvaliteten negativt

Vanliga biverkningar av betablockerare är viktuppgång, trötthet, yrsel, huvudvärk och illamående.

– Det finns ingen mening att behandla patienter om de inte har någon nytta, det bara ger biverkningar. Även om det kanske inte påverkar överlevnad är det ändå biverkningar som påverkar livskvaliteten.

Avråder patienter att sluta på eget bevåg

Men Tomas Jernberg varnar patienter från att sluta medicinera på egen hand.

– Man ska absolut inte sluta med läkemedlet på eget bevåg, det är jätteviktigt att diskutera med sin läkare. Hjärtfunktionen kan vara påverkad efter hjärtinfarkt och det kan finnas andra anledningar till att patienten är förskriven betablockerare, säger Tomas Jernberg.

Kommer studiens resultat att påverka de nationella riktlinjerna? Hör experterna i videon ovan.

BETABLOCKERARE

  • Betablockerare sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket så att hjärtat arbetar lugnare och mer effektivt.
  • Adrenalin och noradrenalin är hormoner som frisätts när kroppen utsätts för stress, till exempel vid fysisk eller psykisk ansträngning. När halten av dessa så kallade stresshormoner ökar i blodet stiger både pulsen och blodtrycket. Det leder till att belastningen på hjärtat ökar. Då måste hjärtat arbeta hårdare och hjärtmuskeln behöver mer syre.
  • Det är viktigt att en läkare bestämmer din dosering. Betablockerare dämpar hjärtats aktivitet och det är viktigt att det blir rätt.
  • Prata alltid med en läkare innan du avslutar en behandling med betablockerande läkemedel.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.