Foto: Scanpix

Politiker kritiska mot tv-licensjakten

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänsts nya initiativ att börja ta betalt av dem som kan titta på SVT i mobilen, surfplattan eller datorn kritiseras idag av flera riksdagsledamöter i kulturutskottet.

– Vi måste tänka ut ett nytt system, säger Lars Ohly (V), en av ledamöterna.

– Vi hade tidigare ett förslag om en skattefinansiering. Det kan vara utgångspunkten. För mig är det två saker som är viktiga. Oberoende public service och tillräcklig finansiering. Kan vi lösa det kan vi komma bort från den här jakten på de som valt bort TV och bara har en smartphone, säger Lars Ohly.

TV-avgiften

Bred uppgörelse

Ordföranden i kulturutskottet, socialdemokraten Gunilla Carlsson, säger att hon tycker det känns absurt att man ska betala licens bara för att man har mobiltelefon. Samtidigt säger hon att hon är tveksam till en skattefinansiering i stället för licens men efterfrågar en bred politisk uppgörelse kring hur finansieringen ska se ut.

Ulf Nilson (FP), vice ordförande i kulturutskottet, tycker att vi borde ha en avgift som är lika för alla oavsett teknisk utrustning.

– Det brådskar att införa ett nytt system eftersom reglerna i dag är oklara. Jag tycker det är väldigt olyckligt med den här debatten och jag är rädd för att den kan rubba människors förtroende för public service alldeles i onödan genom en regeldiskussion som är svårbegriplig, säger Ulf Nilson.

Kulturministern: Vi ser över frågan

– Våra jurister på departementet ser över den här frågan om Radiotjänst tolkar lagen på ett korrekt sätt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth(M) till SVT. Frågan är ju ganska ny, det är ju bara en månad sedan SVT lade ut sina sändningar. Nu har tekniken sprungit iväg och vi måste förmodligen ha en annan finansiering som är hållbar över tid.

– Vi jobbar med propositionen om bland annat SVT:s kommande tillståndsperiod och då ser vi naturligtvis också över finansierinngen framöver, säger Lena Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet