• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

TV-licens för surfplattan skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Studenter är kritiska mot att TV-licens krävs för datorn.

Att SVT börjar sända sina kanaler i sin helhet har skapat debatt. En lagändring från 2007 gjorde att radio och tv-licensen blev teknikoberoende.

Det vill säga att det inte var om man hade just en TV eller radio som gjorde att man var tvungen att betala radio- och tv-avgift utan att det var om man kunde ta emot radio och tv.

TV-avgiften

– Successivt har andra kanaler börjat sända via nätet och det är när det har skett som datorn och surfplattan blivit att räkna som tv-mottagare. Så det som sker nu förändrar ingenting i den bemärkelsen, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT.

Radiotjänst: Inget dramatiskt

Men trots allt krävs det numera en tv-licens om man har en tv-mottagare och då räknas dator och surfplatta in.

– Så är det men det är inte så att vi nu ska vässa våra muskler och börja jaga personer med surfplattor utan vi kommer fortsätta som vi har arbetat tidigare. I vår värld är det inget dramatiskt som skett. Nio av tio hushåll betalar redan sin avgift. Det är bara några fåtal hushåll som det här gäller, säger Johan Gernandt, presschef på Radiotjänst.

Problem för studenter

Men för många studenter innebär det ytterligare en kostnad. Det har tidigare varit möjligt att välja bort TV:n och därmed slippa betala tv-avgiften.

– Det kan man inte göra längre eftersom dator krävs för studierna. TV-licensen är särskilt betungande för studenter, säger Erik Arroy, ordförande för Sveriges förenade studentkårer och fortsätter:

– Många studenter tvingas arbeta för att klara studierna. Vi släpper en studentbudget varje år och förra året gick studenter back med 740 kronor varje månad. Det blir inte bättre om man ska betala tv-licens.

Utredning avgör

Frågan om hur public service ska finansieras är viktig även hos SVT:s ledning och Jimmy Ahlstrand menar att det hade varit önskvärt om det redan var bestämt hur finansieringen ska ske i framtiden.

– Studenters situation skulle kunna en fråga som den kommande utredningen om framtida finansieringen av public service kan jobba med. Vi hade gärna hade sett att utredningen redan var igång men bollen ligger hos regeringen, säger han.

Hur skulle det kunna hjälpa studenternas situation?

– Exempelvis om finansieringen skedde som en öronmärkt del av skattesedeln. Det skulle lösa studenternas del men det finns även andra sätt, säger Jimmy Ahlstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet