Det är SVT:s program Dold som står för genomförandet. Reportern Cecilia Vaccari laddar upp under förkvällen tillsammans med fyra kvinnor i åldrarna 25-30 år. Sedan tar de sig in till Stureplan i Stockholm där de besöker tre olika nattklubbar.
I folkmyllret strax före klockan 04.00 händer det: Cecilia Vaccari känner två händer på rumpan. Hon vänder sig om och ser ryggarna på tre killar, men tycker sig ha säkra signalement på den misstänkte gärningsmannen.
”Saknar bevis”
Den ordningsvakt hon konfronterar förklarar att han inte kan kasta ut en gäst från krogen utan att ha bevis för att ofredandet ägt rum. Cecillia Vaccari – är för kvällen helt nykter, men spelar berusad i samtalet med vakten, detta för att se efter om ett sådant beteende ställer henne i annan dager hos vaktpersonalen – ger sig inte och säger att hon inte känner sig trygg.
– Hade du varit helt nykter hade det varit en annan sak, svarar vakten då och rekommenderar henne istället att prata med polisen.
Hos polisen får hon stöd genom sitt vittnesmål. De följer med henne in i lokalen igen, men hittar inte förövarna.
– Det finns väl sådär möjlighet att få tag i människan, konstaterar polisen krasst, och tillägger:
– Det blir i alla fall någonting gjort i statistiken.
Fick knuffa bort honom fem gånger
Dagen efter ses kvinnorna igen för att summera gårdagen. Filippa Berg, en i gänget, berättar om en närgången person, en kille på dansgolvet hon fått knuffa bort fem gånger.
Frida Reinholdsson har andra minnen:
– Jag tyckte ändå att jag klarade mig ganska bra, till en början, säger hon men berättar sedan om okända mäns kladdande; händer som diskret tagit sig ett tjyvnyp i trängseln.
Hur många incidenter blev det i slutändan?
– Tre som jag reagerade på, två på Spybar och en på Sturecompagniet.
Kvällen ej representativ
När experimentet redovisas kan alltså summeras: i gruppen blev två av fem kvinnor utsatta för sexuellt ofredande en kväll i Stockholms krogliv. Men Frida Reinholdsson säger också att kvällen inte kan ses som representativ för andra kvällar.
– Vi blev lite förvånade allihop – att det faktiskt bara var jag och Cecilia som var med om någonting. I vanliga fall är vi med om något allihop.
Tänker anmäla för statistikens skull
Tidigare har hon tänkt att det inte är värt besväret att anmäla, men att hon hädanefter kommer att anmäla varje incident.
– Bara för att försöka få upp statistiken, så att folk börjar förstå att det faktiskt händer och tar det på allvar vad tjejer är med om.
Är det vad som krävs för att få till en förändring?
– Jag tror inte på att bara anmäla. Man får ingen förändring bara för att man anmäler och får upp statistiken. Jag tror att det är viktigt att man förstår att det är ett samhällsproblem. Det är heller inte de enskilda vakternas fel. Det är en norm. Det handlar om att folk måste förstå hur obehagligt det är när människor ofredar andra.