Stödet för sittande regering tenderar att öka vid nationella kriser. Det märktes till exempel i inledningen av coronapandemin då stödet ökade kraftigt för Löfvens regering. Att Socialdemokraterna nu går framåt i SVT/Novus väljarbarometer är alltså inte överraskande. Regeringen har heller inte begått några avgörande misstag och i frågor där man initialt varit på defensiven har statsministern försökt ta det politiska initiativet.
Det är uppenbart att Magdalena Andersson inte i efterhand vill bli beskylld för att inte ha agerat. Fredagens slutrapport från Coronakommissionen innehöll bland annat kritik mot regeringen för att den i pandemins inledande skede inte förmått ”hålla i taktpinnen”. Den kritiken vill Magdalena Andersson inte ha i efterhand.
Samtidigt blir det intressant att se kommande väljarundersökningar. Det är inte orimligt att anta att stödet för Socialdemokraterna kommer att fortsätta öka under den fortsatta krisen, såvida inte regeringen trampar begår stora misstag eller framstår som oförmögen att handla.
Överhängande oro influerar
En viktig förklaring till Socialdemokraternas uppgång är alltså den oro som uppstått i samhället på grund av det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde. Andra undersökningar stödjer denna uppfattning. Exempelvis rankar väljarna försvarsfrågan som en allt viktigare politisk fråga.
Och även om anfallskriget mot Ukraina endast pågått i drygt en vecka, och därmed har begränsad inverkan på väljarbarometern, har hotet från Ryssland successivt diskuterats alltmer de senaste månaderna. Det handlar både om hätska uttalanden från Kreml och den omfattande militära uppladdning som föregick anfallet mot Ukraina.
I detta läge har regeringen dessutom fördelen av att både statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist har höga förtroendesiffror bland väljarna. Andersson ligger högt över övriga partiledare och Hultqvist är en av regeringens ministrar med allra högst förtroende. I den nu pågående krisen är det framför allt dessa båda politiker som möter väljarna. En annan aspekt som kan påverka det ökade väljarstödet för Socialdemokraterna är att Miljöpartiet har hoppat av regeringen.
Hur kriget kan påverka inrikespolitiken
Kriget i Ukraina kan få långtgående konsekvenser för svensk inrikespolitik. Det handlar bland annat om att andra frågor trängs undan från den politiska debatten, vilket kan få stor betydelse i höstens valrörelse. Det handlar också om att frågor som rör nationell säkerhet, bland annat beredskap, försvarsförmåga och ett eventuellt Nato-medlemskap, blir viktigare för väljarna.
Den enda statistiskt signifikanta förändringen i SVT/Novus väljarbarometer är Socialdemokraternas uppgång till 32 procent (+2,7). Övriga förändringar är inte statistiskt säkerställda, men indikerar ändå att Moderaterna tycks öka något, medan övriga partier ser ut att tappa väljarstöd. I ett läge där den nationella säkerheten står högst på den politiska agendan blir det svårare för partier som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Jimmie Åkessons uttalanden om Vladimir Putin lär inte locka nya väljare i en kris som denna, inte heller Vänsterpartiets nej till att bistå Ukraina med vapen för försvaret mot Ryssland.
För Liberalerna (2,1 %) och Miljöpartiet (3,2 %) är läget fortsatt krisartat. De ligger klart under riksdagsspärren och kommer att få svårt att tränga igenom i den politiska debatten så länge säkerhets- och utrikespolitiken dominerar dagordningen.