Ulf Kristersson (M) får två veckor på sig att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson får två veckor på sig att bilda regering.

Det står klart efter att M-ledaren på onsdagsförmiddagen träffat talmannen för en lägesuppdatering kring de pågående förhandlingarna.

– Vi har konstruktiva diskussioner, sammanfattar Kristersson.

Det har gått en dryg vecka sedan Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick uppdrag att försöka bilda regering.

Under onsdagsförmiddagen träffade Kristersson talman Andreas Norlén för att återrapportera hur förhandlingarna med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna går.

– Jag har beskrivit läget ganska detaljerat om var vi står just nu. Sammanfattningsvis är det ett bra läge, vi har konstruktiva diskussioner, säger Kristersson på en pressträff efter mötet.

Får två veckor på sig

På mötet föreslog även Kristersson att han ska få två veckor på sig att bilda regering, med en avstämning efter en vecka, och det gick talmannen med på.

Det betyder att M-ledaren får fram till den 12 oktober att ro förhandlingarna i hamn. Om han lyckas med detta kan Andreas Norlén föreslå Kristerson som ny statsminister. Därefter ska en statsministeromröstning hållas inom fyra dagar.

Vill enas på många områden

Ulf Kristersson var fåordig kring exakt var man befinner sig i regeringsförhandlingarna. Enligt honom diskuterar man nu många saker samtidigt.

– Det är både mycket stora saker och ganska detaljerade saker, säger han.

M-ledaren nämner utnämningen av talmanspresidiet och riksdagens utskottsposter, som man enades om i måndags, som ”ett första viktigt steg”.

På frågan vad som är svårast i förhandlingarna svarar Kristersson:

– Det går inte att säga, förhandlingarna handlar om att enas på många områden, en del stora och en del mindre och att få en helhet som alla tycker är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.