USA är den största bidragsgivaren militärt till Ukraina och det har varit en avgörande orsak till att landet klarat av att hålla emot Rysslands invasion i 1 000 dagar.
Med maktskifte i Vita huset behöver Europa förbereda sig på att det kan ändras, men Ulf Kristersson vill inte dra några slutsatser om vad som väntar från det samtal han hade med Donald Trump.
– Jag beskrev med viss precision hur vi ser på situationen, både varför Ukraina är en så viktig existentiell fråga för vår säkerhet men också varför det transatlantiska samarbetet har varit otroligt viktigt. Jag uppfattade att han verkligen kvitterade det men det betyder inte att USA fattar de beslut som vi tycker att de ska fatta. Vi har respekt för det, säger han.
Vill stärka Ukraina inför förhandlingar
Om det skulle bli aktuellt med fredsförhandlingar med Putin så måste det ske på Ukrainas villkor, säger statsministern.
– Vi är många som gjort allt vi kunnat för att Ukrainas ska stå så starka som möjligt till de själva kan definiera att ”nu kan vi förhandla om fred”. När Ukraina vill diskutera – då står vi på deras sida.
Europa behöver göra mer
I nästa vecka samlas premiärministrar från de nordiska och baltiska länderna plus Polen till ett möte på Harpsund för att prata om vad de kan göra ytterligare.
– Norden och de baltiska länderna är tillsammans den näst största bidragsgivaren militärt så vi har verkligen gjort vårt, men även vi ska vara beredda att göra mer, säger Kristersson.
Hör mer om Ulf Kristerssons syn på Ukraina och samtalet med Trump i videon