• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ulf Kristersson (M) om polisledningen: ”En mycket besvärlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Polisledningen har fortfarande statsministerns förtroende, men han förstår att många nu ifrågasätter myndigheten:

– Jag förstår att väldigt många människor tycker att det här väcker rätt stora frågor och det i sig är förtroendeskadligt, säger han under pressträff på onsdagen.

Samtidigt står det klart att rikspolischefens egen utredare inte kommer att granska tillsättningen av Linda Staaf.

Under pressträffen uttryckte han missnöje med stormen kring myndigheten. Det efter turerna som varit.

– Jag tycker att det här är en mycket besvärlig situation. Därför hoppas jag att utredningarna går så fort som möjligt så att det förtroende som kan vara ifrågasatt återupprättas, och att vi får svar på alla frågor så att man kan ta ställning till den mer formella förtroendefrågan, säger Ulf Kristersson (M).

Statsministerns förtroende skulle däremot kunna förändras beroende på resultaten av den förundersökning och extern granskningen som inletts.

– Vi har förtroende för den polisledning som sitter, skulle det ändras så kommer vi med viss tydlighet säga det.

Utredning avgränsas

I måndags meddelade åklagare att en förundersökning inletts om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av polischefen Linda Staaf 2015. På söndagen hade polisen själva meddelat att man tillsätter en särskild utredare för att göra en ”fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner” – som man kallade det.

Rikspolischefens egen utredare Runar Viksten kommer dock inte att undersöka omständigheterna kring rekryteringen av Linda Staaf till Noa. Det säger han själv till SVT.

Detta eftersom åklagare inlett en förundersökning i den delen av polishärvan.

– Jag kan självklart inte klampa in i en förundersökning och föregå den prövningen. Jag måste titta på vad åklagaren har att granska, och hålla mig borta från det.

Viksten kommer att vilja prata med åklagaren för att klara ut gränsdragningen.

Inget formellt uppdrag

Om åklagaren så småningom lägger ned förundersökningen så kan saken komma i ett annat läge, då kan Viksten komma att ta in även tjänstetillsättningen i sin granskning.

– Ja, det vill jag inte alls hålla för uteslutet, säger han till SVT. 

Viksten har tackat ja till att utreda händelserna kring polisens toppchefer, men har ännu inte fått det formella uppdraget.

– Något formellt beslut har inte fattats om utredningen, vad jag vet. Det har inletts en säkerhetsskyddsprövning av mig, och jag antar att man avvaktar den. Det är i så fall helt enligt boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.