• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi har agerat vid våldsbrott utan att röja källan” säger svenska polisens underrättelsechef om den globala insatsen mot grovt kriminella. Foto: Jerry Lampen/AFP/TT samt SVT

Underrättelsechefen: ”Sveriges användare stack ut”

Uppdaterad
Publicerad

När USA startade operationen ”Trojan Shield” kunde man i ett ganska tidigt skede se att många användare hade koppling till Sverige.

– Sveriges användare stack ut i det avseende att det var en högre våldbrottslighet kopplat till Sverige, säger Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, till SVT.

Sverige har tillsammans med Nederländerna varit initiativtagare till att skapa den globala polisinsats som koordinerats av Europol och har varit med och lett arbetet, berättar Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet.

Polismyndigheten har tagit del av information från den krypterade plattformen som bland annat handlat om kriminella upplägg, grova narkotikabrott en hel del våldsbrott. De har på olika sätt väntat in en möjlighet att kunna agera.

Operation ”Trojan Shield”

– Vi har byggt förundersökningar som nu har gjort att vi har kommit så långt att vi kunde göra omfattande tillslag under gårdagen, säger Linda Staaf till SVT.

”Agerat utan att röja källan”

Det har även funnits fall där polisen bedömt att de inte kunnat avstå från att agera direkt, till exempel när det handlat om planerade mord eller allvarliga våldsbrott. I ett tiotal fall bedömer polisen att de åtgärder de tagit har kunnat förhindra tilltänkta mord.

– Vi har då agerat och jobbat utan att röja varifrån uppgifterna kommer, säger Staaf.

I vissa fall har polisen prioriterat annan brottslighet som personerna i fråga är misstänkta för, i syfte att kunna få dem frihetsberövade och kunna förhindra att allvarliga brott begås. I andra fall har de agerat genom att sätta in skyddsåtgärder mot tilltänkta måltavlor.

Svensk polis har inte marknadsfört

Svensk polis har tagit emot den information som kommit in på plattformarna och FBI bedömt har varit av intresse för svensk del, berättar Staaf.

Har ni tagit en aktiv del för att få kriminella i Sverige att använda den här applikationen?

– Svensk polis har inte på något vis varit involverad i försäljningen eller tillhandahållandet av telefoner, det är något som har hanterats från USA som är godkänt enligt amerikansk rätt och det finns beslut från amerikansk domstol, säger Linda Staaf.

Inrikesministern: Otroligt stolt

Inrikesminister Mikael Damberg berättar att regeringen vid tidigare tillfälle har fått information om att arbetet är på gång och att polismyndigheten samarbetar med flera andra länder.

– Jag är otroligt stolt över att svensk polis kan driva och hjälpa till med en sådan stor operation, och den är exceptionell i Sverige – vi har aldrig haft ett så stort tillslag mot gängkriminella förut, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT.

Har du bilder eller tips om detta? Hör av dig till SVT Nyheter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet