Foto: SVT

Skolpodd ska göra politik till en naturlig del av vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Att göra politik till en naturlig del av vardagen var målet när Olympiaskolan i Helsingborg införde en politikervecka i poddform, där politiker intervjuas av elever.

Jovana Arsovic, Vera Svahn och Christina Lillieholm sitter i sofforna utanför lokalen där Olympiaskolans podd spelas in. De ska snart intervjua kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C) i skolans podd som fokuserar på politik inför valet.

-  Vår podd går ut på att det ska vara naturligt att prata med politiker, som om man pratar med vem som helst, säger 18-åriga Jovana Arsovic.

Val 2018 Skåne

Inför valet fick samtliga riksdagspartier en inbjudan till skolan. Nato eller alliansfrihet, spara eller slösa, känslor eller kunskap. Det är några av frågorna som politikerna måste svara på för att klargöra den ideologiska grunden.

– Jag tror att många unga känner sig rädda för politik, att det känns främmande. Jag vill ställa enkla frågor så att folk lättare kan förstå vad det här partiet står för och vad de gör för mig, säger Vera Svahn, 17 år.

”Här får eleverna vara med”

Det är lärarna Jonas Nilsson och Fredrik Bodenäs som håller i podden där olika elever är med. 

-  Eleverna har fått vara med och prata politik, som annars kan kännas som något som sker i Rådhuset eller riksdagen, men här kan de känna att de faktiskt är med, säger Jonas Nilsson.

Jovana Arsovic, 18, är en av de elever som inte betecknar sig om politiskt insatt, men inser att hon ändå är det när hon pratar med folk.

– Jag snackar om politik varje dag men det är inget jag medvetet tänker på. Just nu handlar det mycket om jämställdhet, säger hon.

Christina Lillieholm, 18 år, är inne på samma spår.

– Jag tycker det är kul att läsa om vad de olika partierna tycker för att ta reda på vad jag själv tycker, säger hon.

”Man går inte ut och delar ut flygblad”

Partiernas ungdomsförbund har tappat medlemmar i flera år. Vera Svahn tillhör den krympande skaran unga som väljer att engagera sig i partipolitiken (Fi). Hon har startat ett lokalt ungdomsförbund i Helsingborg.

-  Jag tycker det är synd att det inte är så många som är partipolitiskt aktiva idag, för det är ändå där som förändring sker, säger hon.

– Jag tror det är väldigt lätt att stanna på sociala medier och bli passiv, man går inte ut på gatorna och demonstrerar och delar ut flygblad. Det är jätteviktigt med sociala medier, men det är inte allt, säger Vera Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet