Nätverket Aurora, som bildats i syfte att stämma staten, menar att bristerna hotar de mänskliga rättigheterna. Ett första steg är att gruppen har skickat en lång rad krav på förändringar av miljö- och klimatpolitiken till regeringen.
Hänvisar till Parisavtalet
Bland kraven finns nya och strängare klimatmål samt att alla koldioxidutsläpp räknas in – inte bara de som kommer från kol, gas och olja. De hänvisar till Parisavtalet där den globala medeltemperaturen ska begränsas till 1,5 grader över förindustriella nivåer.
– Det ter sig som ganska självklart att man inte kan komma ur en klimatkris om man siffertrixar och bara pratar om en tredjedel av helheten, säger Anton Foley, styrelseledamot Aurora.
Konferensen Stockholm+50
Processen drar igång samtidigt som regeringen bjuder in till fest för att fira att det gått 50 år sen FN:s allra första miljökonferens i Stockholm.
Gruppen har gett politikerna fram till onsdag – dagen innan Stockholm+50 – på sig att svara.
– Vi tänker att det är ett strålande tillfälle eftersom Sverige har framställt sig själva som världsledande inför den här konferensen. Vi påpekar helt enkelt de brister som finns i klimatarbetet. Om staten inte ger oss ett tillfredsställande svar kommer vi att stämma dem, säger Ida Edling.
Exempel ute i världen
De senaste tio åren finns det exempel där domstolar i länder som Pakistan, Colombia och Nederländerna slagit fast att stater inte gjort vad de ska för att rädda miljön och klimatet.
Men Jonas Ebbesson, professor miljörätt, har svårt att tro att gruppens kravlista kommer röna framgång i en svensk domstol.
– Det här bör de titta på en gång till innan de lämnar in en stämningsansökan. Det Aurora vill göra är att stämma staten i ett tvistemål och då måste man visa att det finns en tvist. Det ser jag som största problemet eftersom det är väldigt allmänt hållna åtgärder.